Julkaistu 

Pääkirjoitus: Polkupyörät säppien taakse

Sosiaalisella medialla on iso voima, ja nykyisin monet viestit saadaankin nopeasti sitä kautta eteenpäin. Polkupyörävarkaudet on aihe, joka on toistuvasti esillä Kontiolahden kirkonkylän puskaradio -nimisessä facebookryhmässä. Ihmiset ovat ainakin kesästä alkaen enemmän tai vähemmän säännöllisesti ilmoittaneet ryhmässä kadonneista polkupyöristään.


Ilmiö on todella huolestuttava. Osa kontiolahtelaisista on käynyt itse hakemassa pyöränsä suoraan tietystä paikasta ja tietävät minne pyörä on päätynyt. Oman oikeuden kautta on pyörä saatu takaisin omistajalleen.

Jokaisella on toki oikeus hakea varastettu pyöränsä takaisin, mutta sen ei pidä olla oletusarvoista, etenkin kun ei tiedetä, onko paikka vaarallinen. Yksityisen henkilön joutuminen omaisuutensa hakijaksi voi pahimmillaan johtaa vaaraan tai mahdollisesti alkuperäistä rikosta vakavampiin rikosepäilyihin. Kun polkupyörävarkaudet ovat aalto Kontiolahdella, miksi poliisit eivät tee asialle mitään? Jos tekijä ja asuinpaikka on tiedossa, onko poliisilta liikaa vaadittu ratsata välittömästi paikkaa rikosilmoituksen saavuttua asemalle?

Pitäkäähän polkupyörät lukossa ja mikäli mahdollista, lukkojen takana. Pitäkää kotivakuutus kunnossa ja tehkää aina rikosilmoitus, vaikka anastetulla pyörällä ei olisi suurta rahallista arvoa. Näin luodaan painetta myös poliisille tarttua asiaan rivakammin.

 

Suvi Palosaari

Kommentoi

Hae sivuilta