Julkaistu 

Pääkirjoitus: Pimeys liikenteessä tarkoittaa näkymättömyyttä

Pääkirjoitus, Suvi Palosaari

Pari päivää sitten vietettiin heijastinpäivää. Tätä muistamatta eilisaamuna ripustin heijastimen tyttäreni reppuun, ja pohdin, että myös pyörään pitäisi hankkia ajovalot eteen ja taakse. Lapsiperheessä on tullut aika tarkistaa välikausiasujen kunto heijastimineen, omia kuteita unohtamatta.

Liikenneturvan mukaan lähivaloilla ilman heijastinta kulkeva havaitaan noin 50 metrin päästä, kun heijastimen kanssa henkilö voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä. Itsekin olen joskus ollut läheltä piti-tilanteessa. Niin heijastittomana kulkijana kuin autoilijanakin. Tilanteen vakavuuden ymmärsin oikestaan vasta ajokortin saatuani, minkä jälkeen ajoväylän varrella oleville lenkeille on mielellään pukenut ylleen heijastinliivin. Ilman heijastinta liikkuvan, mustiin pukeutuneen ihmisen huomaa pahimmillaan liikkuvasta autosta vasta sitten, kun jalankulkija on jo auton kohdalla.

Paljon autoilevana toivon, että kaikki jalankulkijat ja pyöräilijät käyttäisivät heijastimia – niin edessä, takana kuin sivuillakin. Onneksi nykyisin monet ulkovaatteet on somistettu heijastintere-nauhoin.
Onneksi heijastimet eivät ole kovin kalliita. Lisäksi heijastimia on hyvin saatavilla esimerkiksi tapahtumissa. Lisäksi monet yrittäjät ovat tehneet pienillä teoilla paljon hyvää; osa on lahjoittanut koululaisille ja päiväkotilapsille heijastimia, joku jopa heijastinliivitkin. Halpa henkivakuutus on tuonut hyvää mieltä kaikille osapuolille.

Pielisjokiseutu 3.10.2019

Kommentoi

Hae sivuilta