Julkaistu 

Pääkirjoitus: Laaja kouluverkosto on etuoikeus

Kontiolahdella on toiminnassa yhdeksän alakoulua. Kaikkialla ei ole samoin – lähiseuduilla on useita esimerkkejä siitä, miten ennen itsestäänselvänäkin pidetty peruspalvelu on kaikonnut monilta maaseutukyliltä, aivan samanlaisilta kuin vaikkapa Kontiolahden Selkie, Varparanta tai Jakokoski.

Viimeisin kyläkoulu-uutinen kuultiin Ilomantsista viime viikolla, jolloin valtuusto päätti lakkauttaa kaikki kunnan kyläkoulut ja keskittää oppilaat kirkonkylän kouluun. Tähänkin uutiseen verraten voi vain todeta, että kyllä kontiolahtelaisilla lapsiperheillä on hyvät oltavat, ja toivottavasti mahdollisimman pitkään. Täytyy kuitenkin muistaa, että vaikka kyläkoulu lakkaisi, ei se tarkoita kuolemaa koko kylälle.

Sanomalehti Karjalainen kertoi lauantaina 21. syyskuuta, että vauvat vähenevät maakunnasta. Pahimmillaan tuhannen syntyneen raja voi alittua jo lähivuosina, laskeskeli kuntakehityspäällikkö Seppo Tiainen. Lasten väheneminen pienentää päivähoidon ja koulujen kustannuksia ja tilatarpeita. Vaikka Kontiolahdellekin on ennustettu lapsiluvun putoamista pitkällä tähtäimellä, on sen asema Pohjois-Karjalassa paljon parempi kuin monissa muissa kunnissa.

Tilastokeskuksen väestöennusteiden mukaan nykyinen, noin 14 000 asukkaan kunta, kasvaa väkiluvultaan vuoteen 2040 mennessä yli 17 000 asukkaan kunnaksi. Tiivistymistä tullee tapahtumaan Kontiolahdella väen pakkautuessa yhä enemmän kunnan eteläosiin Joensuun lähituntumaan, jolloin väkikato näkyy esimerkiksi Varparannan ja Romppalan suunnassa. Tällöin myös laaja kouluverkosto tulee olemaan kysymysmerkki.

Pääkirjoitus 26.9.2019, Suvi Palosaari

Kommentoi

Hae sivuilta