Julkaistu    |  Päivitetty 

Pääkirjoitus: Pientä ja suloista

Pääkirjoitus, Suvi Palosaari

Kontiolahden kunta valitsee pian kolmatta kertaa vuoden innostavan yrityksen. Aiemmin palkinnon saaneet Valoparta oy ja Puuartisti oy ovat tittelin ansainneet, ja nyt odotamme jännityksellä, mikä yritys on seuraava onnekas voittaja. Toivottavasti kisaan saadaan paljon erilaisia vaihtoehtoja. Edellisiin valintoihin pohjaten luovan alan yritys olisi ilmiselvä voittaja, mutta kenties tällä kertaa titteli voisi mennä ihan toisen alueen toimijalle.

Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön teettämä pk-yritysbarometri 2019 kertoo, että pienten ja keskisuurten yritysten usko työllistämiseen on vahvistunut, vaikka suhdanneodotukset heikkenevät. Noin puolet pk-yrityksistä arvioi suhdanteiden pysyvän ennallaan, ja kasvua tavoittelee 37 prosenttia. Monet ovat kuitenkin myös lopettamisaikeissa. Yrityskenttä on Kontiolahdella pienyrittäjäpainotteinen. Kuntaan perustetaan vuosittain noin 60 yritystä, ja lopettavia on 30–40. Yksinyrittäjiä tai muutaman hengen yrityksiä on Kontiolahdella eniten, suuria yrityksiä ei kunnan alueella toimi kuin yksittäisiä.

Laajemmalti ajateltuna isoja, paljon ihmisiä työllistäviä yrityksiä tarvittaisiin yhteiskunnan pyörittämistä vaativien eurojen vuoksi. Tämän hetkiseen Medisizen lakkoon pohjaten ei tilanne aina ole häävi isoissakaan yrityksissä. Paikalliset sopimukset halutaan lopettaa ja työntekijöiden palkkoja laskea. Työntekijät pohtivat, millä sitten maksaa laskut ja lainat, jos tulot tippuvat tonneilla vuodessa.

Isossa yrityksessä isot kasvuluvut ovat vaikeita toteuttaa, kun asiakaskunta on vakiintunut, uusia ei ole näköpiirissä ja menot on tiedossa. Tällöin kasvua on usein haettava kokonaan uusilla innovaatioilla ja aluevaltauksilla. Isojen pörssiyhtiöiden monimuotoisia kuvioita ei käy kateeksi, ja tuolloin pienyrittäjyyskin voi ensimmäisen kolmen vuoden kuolemanlaakson jälkeen vaikuttaa hyvältäkin vaihtoehdolta.

 

Pielisjokiseutu 12.9.2019

Kommentoi