Julkaistu 

Pääkirjoitus: Uutta pöhinää Uimaharjuun

Pääkirjoitus, Suvi Palosaari

Stora Enson, Ikean ja Hennes & Maurizin yhteisyhtiö Tree to Textile ab:n suunnitelmat rakentaa tekstiilituotannon pilottitehdas Suomeen tai Ruotsiin on merkittävä.

Koetehtaan tuleminen Enocellin tehtaan kylkeen olisi lottovoitto Uimaharjulle niin työllisyyden kuin alueellisen vetovoimankin kannalta.

Varovaisia tehdashaaveita tukevat otolliset olosuhteet, kuten jo olemassa oleva sopiva tontti sähköineen. Potentiaalisia paikkoja tehtaalle on toki monia. Uimaharjun sijainti Suomen ja Ruotsin pääkaupunkien kannalta voi vaikuttaa liian kaukaiselta. Isoin pelko lieneekin, miten saada väkeä Uimaharjuun ja sen liepeille, ja miten ihmiset alueella viihtyisivät. Kaikki eivät välttämättä ole luontoihmisiä tänne tullessaan, mutta miksei heitä voisi opastaa tervehenkisiin harrastuksiin?

Tulipa pilottitehdas sijaitsemaan sitten missä tahansa peräpohjolaa, pettymyksen karvaita kyyneliä ei kannata nieleskellä, sillä tehtaan vaikutus Uimaharjun tulevaisuutta ajatellen on joka tapauksessa positiivinen. Kun on tehdas, joka tarvitsee raaka-aineekseen liukosellua, tarpeeseen voi vastata parhaiten aineen valmistukseen erikoistunut Pohjois-Karjalan selluhelmi.

Päätöksiä koetehtaasta on odoteltavissa aikaisintaan ensi vuonna. Sen rakentaminenkin varmasti vie aikansa, joten tässä ajassa Uimaharju ennättää hyvin siirtyä kokonaisvaltaiseen liukosellun tuotantoon.

Kommentoi