Julkaistu 

Pääkirjoitus: On tärkeää katsoa myös reuna-alueille

Pääkirjoitus, Suvi Palosaari

Joensuun kaupunkikeskustaa on oikein urakalla laitettu uuteen muottiin viimeisinä vuosina, etenkin pyöräilijöiden eteen on tehty töitä. Punaista pyöräilijän tietä alkaa riittää jos johonkin suuntaan. Myös sellaisia kevyen liikenteen raitteja on uusittu, mihin ei olisi kuntonsa puolesta ollut välttämättä edes tarvetta puuttua.


Pyöräilyreittien edistäminen on ollut yksi demareiden kärkihanke, ainakin jos puolueen valtuustoesitettä lukee. Pyöräilyyn kannustaminen on erittäin hienoa, niin kansanterveydellisesti kuin ympäristönäkökulmasta, mutta kyllä Enosta katsottuna keskustan massiivinen kehitystyö näyttää hurjalta. Kantakaupungin ulkopuolelta voi huoletta huikata, että hei, mihin me taas unohduimme?

Ei näy Enossa eikä Uimaharjussa punaisia pyöräreittejä saati kaupunkipyöriä. Tavallisetkin reitit kaipaisivat kunnostusta.

Joensuun kaupunki on kunnostautunut vuosien mittaan usein tasa-arvossa. Etenkin kun kyse on hinnoittelusta. Kun kaupunki on saamapuolella, tasa-arvoa ja yhdenmukaisuutta käytetään helposti syynä hinnankorotuksiin. Kun budjetista sitten pitäisi jotain lohkaista taajama-alueille, yhdenmukaisuus lakaistaan maton alle. Tämän voi huomata ihan vain Enossa ikkunasta kurkkaamalla: ei näy edes kukkaistutuksia kylän keskustassa.

Olisi soveliasta, että kaupunkipäättäjät vierailisivat ahkerammin kaupunkinsa eri alueilla ja kiinnittäisivät huomiota alueellisiin erityistarpeisiin. Hiilineutraali Joensuukin on sananhelinää niin kauan kun esimerkiksi julkisen liikenteen kehittämistä keskustan ulkopuolelle pidetään toissijaisena.

Kommentoi