Julkaistu    |  Päivitetty 

Pääkirjoitus: Paremman huomisen teemme yhdessä

Yhdessä tekemisen meininki elää vahvana alueellamme. Sen voi aistia, mihin tahansa Enon tai Kontiolahden alueilla meneekin. Toimittajan näkövinkkelistä ihmiset pystyvät hurjiinkin asioihin yhdessä. Kun yksi saa idean, josta muutkin innostuvat, jälki on hyvää ja kaunista.

Näilläkin lehden sivuilla on monta tarinaa yhdessä tekemisestä ja sen vaikutuksista. On sydäntäsärkevän kaunista lukea kissahankinnasta yksinäiselle, ja yhdessä lihasvoimin tehtävä joen kunnostustyö herättää kiitosta ja kunnioitusta tekijöitä kohtaan.

Usein puhumme siitä, miten yksinäisiä olemme ja pohdimme, miksi osallistujia ei tule talkoisiin. Paikallisten ihmisten ja yhdistysten puuhat kertovat kuitenkin jotain aivan muuta. Toki yhteisöllisyys on muuttanut muotoaan nykyaikaan sopivaksi. Enää ei heinäpellolla huhkiminen houkuttele, sillä eihän kovinkaan monella ole enää muuta sidettä peltotyöskentelyyn kuin esi-isät. Nykyään on ihan ok järjestää kyläkävely, taidenäyttely tai vaikkapa käydä yhdessä kesäteatterissa, joka on myös oman yhteisönsä voimanponnistus.

Yhdessä tekemisen meininki ei ole kuolemassa, ei ainakaan Pohjois-Karjalassa. Kenties yhteisöllisyydestä kehkeytyy uusi trendi, jossa on hienoa kuulua johonkin yhteisöön. Ympäristötietoisuuden kasvaessa voisi olettaa, että maailman pelastaminen yhdessä on se juttu, mikä kantaa tulevaisuudessakin. Yksi ryhmä kerää porukalla muovit ja muut roskat, yksi entisöi lähiluontoa ja yksi opettaa lapsille retkeilyä.

Kaikki yhteiset, hyvät teot tekevät huomisesta paremman.

Pääkirjoitus 25.7.2019, Suvi Palosaari

Kommentoi