Julkaistu 

Pääkirjoitus: Tärkeitä satsauksia linja-autovuoroihin

Pääkirjoitus 20.6., Taru Tykkyläinen

Joensuusta Kontiolahteen lauantaisin kulkeva yöbussi ei liikennöi enää vain kokeiluna. Kuun alusta yöbussi muuttui vakituiseksi liikenteeksi. Ilouutinen kaupungin hipoista tai perjantai-illan viimeisestä Helsingin-junasta kotiin pyrkiville kuntalaisille. Aiemmin kotiin piti kiiruhtaa perjantai-iltaisinkin viimeistään kymmenen korvilla.

Yöbussikokeilu alkoi viime vuoden huhtikuussa valtuustoaloitteen kirittämänä. Kunta oli vuonna 2013 lopettanut yövuorojen ostamisen vähäisten matkustajamäärien takia. Nykyisellään yöbussiin nousee joukkoliikennelogistikko Marja-Leena Inkinen-Remeksen mukaan noin kymmenen matkustajaa per vuoro. Kokeilua kaavaillessa nuppimäärän arvioitiin jäävän viiteen. Silti kunnan kädenojennusta tarvittiin vuoron pyörittämiseen kokeilun aikana.

Kontiolahden osalta linja-autoliikennettä vahvistetaan syksyllä myös uusilla aamuisin ja iltapäivisin Kylmäojan ja Joensuun välillä kulkevilla vuoroilla. Lehmon lisävuorot helpottavat pullonkaulaa, sillä ruuhka-aikoina kirkonkylältä tulevissa linja-autoissa on ollut Lehmon kohdalla toisinaan jo turhankin tiivis tunnelma. Matkan sujuvuus on kaikkien etu, ja lehmolaiset myös käyttävät linja-autoyhteyksiä aktiivisimmin hyväkseen.

Kirkonkylällä bussiliikenteen näkyvyyttä ja käytettävyyttä pyritään parantamaan korvaamalla liiketalon takana oleva linja-autoasema pääkadun varteen tuotavilla keskuspysäkeillä. Toivottavasti joukkoliikenteen matkustajamäärien ja statuksen nostamiseen panostetaan matkustajien kuulemisen ja kokeilujen lisäksi edelleen myös aktiivisella tiedottamisella.

Kommentoi

Hae sivuilta