Julkaistu 

Pääkirjoitus: Talkootyön hedelmiä riittää jaettavaksi asti

Pääkirjoitus 13.6., Taru Tykkyläinen

Talkoot ovat tämän hetken juttu monella kylällä ja useassa yhdistyksessä. On uurastettu kevättalkoissa kylätaloilla ja seurojen majoilla sekä pistetty yhdessä asuinympäristön liikunta- ja virkistyspaikkoja kuntoon. Nyt työn alla on moninaisten ja erikokoisten kesätapahtumien suunnitteleminen ja toteuttaminen.

Talkoiden ajankohtaisuus näkyy vahvasti myös paikallislehden sivuilla. Paiholan, Uilon, Kunnasniemen, Pyytivaaran ja Kontiolahden kunnan pohjoisten kylien aktiivit ahkeroivat viime viikolla tarjotakseen kyläläisille ja vierailijoille purtavaa sekä iloista ohjelmaa Avoimet kylät -tapahtumissa. Monella saralla onnistunutta yhteistyötä tekevät Kontiolahden pohjoiset kylät  julkaisivat hiljattain myös ensimmäisen yhteisen Kylien Kaiku -kylälehtensä, joka tehtiin täysin talkoovoimin. Kontioniemen kyläyhdistyksessä onnistuneiden kylätalkoiden resepti on hyvin tiedossa.

Yhdistysten ja kylien talkoissa tehdään tärkeää työtä, jota on syytä arvostaa näkyvästi ja tuntuvasti. Sen lisäksi, että talkoissa harvoin tulee murjottaneeksi, on niillä usein myös positiivisia ulkoisvaikutuksia. Esimerkiksi kylän liikunta- ja leikkipaikkojen siistiminen talkoovoimin parantaa kaikkien asukkaiden viihtyvyyttä ja myös vieraille jäävää vaikutelmaa tienoosta.

Talkoilla järjestettyjen kesätapahtumien kirjo on suuri. Uusi tapahtumatuttavuus saattaa löytyä esimerkiksi naapurikylältä. Vaikka talkoot eivät syystä tai toisesta olisi oma juttusi, talkooväen työtä voi tukea osallistumalla yhteispelillä pystyyn laitettuun kesärientoon. Hyvä henki on tiimityön tulosta.

Kommentoi

Hae sivuilta