Julkaistu 

Pääkirjoitus: Kevät sulatti esiin kikkarekeskustelun

Pääkirjoitus, Suvi Palosaari

Maan paljastuttua lumivaippojen alta ovat käynnistyneet myös koirankakkakeskustelut. Sitä enemmän uloste herättää keskustelua, mitä kaupunkimaisemmassa ympäristössä eletään. Maaseudulla luonnon lannoitteeseen suhtaudutaan kepeämmin, kun on tilaa, johon koiran ulosteet katoavat ihan itsestään. Kolikolla on kääntöpuolensa, sillä kaduilla minkään eläimen tai ihmisen uloste ei ilahduta. Koirien jätökset ovat todella ikävä kokemus kengän pohjissa, ja korjaamatta jäänyt kakka voi edistää tautien ja loisten leviämistä lemmikistä toiseen sekä ihmisiin.

Kontiolahdella kakkojen keruuta penätään ahkerasti, mutta koirankakkaroskiksia ei ole tarjolla kovin tiuhaan. Kunnalta toivoisi selkeää tarttumista asiaan.
Jätehuoltoyhtiö Puhas Oy ryhtyi kampanjoimaan koirankakkaroskisten puolesta vuosi sitten kesäkuussa. Nykyisin Joensuun ja Kontiolahden alueella voi tarroittaa oman roskiksensa vapaaehtoisesti. Tarran voi liimata pientalon ulkoroskikseen, ja se antaa luvan pudottaa koirankakkapussiin noukitut pökäleet roskikseen. Puhas kampanjoinnillaan myöntää siis avoimesti, että roskakorit kakkapusseja varten pientaloalueilla ovat vähissä. Tarroilla pyritään kannustamaan koirien lenkittäjiä keräämään jätökset, sillä eihän kakkapusseja huvita kuljettaa mukana kilometritolkulla.

Idea on kaunis, ja voi toimia etenkin koirienomistajien keskuudessa. Olen kuitenkin hiukan skeptinen, että koirankakoista valittavat haluaisivat kikkarepusseja roskiksiinsa. Jos taajama-alueella ei tarpeeksi moni yksityinen tarroita roskistaan, täyttyy yhden roskis nopeasti ohikulkijoiden kakkapusseista.
Olisin kiinnostunut kuulemaan, mikäli teillä tai lähistössänne on käytössä tarroitettuja roskiksia. Ainakin Lehmosta ja Kontiolahden seuduilta löytyy tällaisia muutama.

Kommentoi

Hae sivuilta