Julkaistu 

Pääkirjoitus: Kaasua kansalle!

Pääkirjoitus, Suvi Palosaari


Puolueiden puheenjohtajat keskustelivat tiukasti Ylen vaalitentissä ilmastonmuutosasioista muutama viikko sitten. Keskustelu liukui autojen käyttövoimaan, ja esiin nousivat käyttövoimina sähkö, biodiesel ja kaasu.
Tällä hetkellä sähkö ja kaasu autoilun käyttövoimana kaatuvat omaan mahdottomuuteensa. Näillä leveysasteilla ja pituuspiireillä kummatkin ovat olemattomia vaihtoehtoja, niin näkymättömiä kuin sähkö ja kaasu voivat vain olla.

Valtiotasolla on keskusteltu autojen konvertoinnista eli muuntamisesta kaasukäyttöisiksi, ja tukeehan valtio kaasumuunnoksen suorittamista 1 000 eurolla autoihin vuoden 2021 loppuun saakka.
Idea hieno, tuki vielä parempi, mutta missäpä tankkaat kaasua tankkiin? Maakunta on kaasutankkauspisteiden osalta kuiva erämaa. Kaasujanoisten lähimmät sankarit ovat Mikkelissä ja Imatralla.
Ihmiset eivät uskalla hankkia vaihtoehtoisin menetelmin eteneviä autoja, ellei ole varmuutta, miten ne saadaan kulkemaan baanalla. Sähköautot tai kaasuautot eivät yleisty Pohjois-Karjalassa ennen kuin ne voidaan ladata ja tankata jossain.
Suomeen on rakennettu 5G-tietoliikenneverkkoja täyttä häkää, vaikka sille sopivat 5G-puhelimet on lanseerattu vasta nyt. Kannattaisiko tästä ottaa mallia?

Valtimolla asuva Lassi Kähkönen tuottaa Ylen mukaan lehmänlannasta biokaasua. Reilun 130 lehmän tuottamasta lannasta saadaan biokaasua niin paljon, että sähköä ei tarvitse muualta ostella. Siinäpä täkäläisille karjatilallisille oiva lisäbisnes. Lannasta kaasut talteen ja perustamaan kaasunmyyntipisteitä! Suoraosto tilalta puoleen hintaan!

Kommentoi

Hae sivuilta