Julkaistu 

Julkinen taide olisi tervetullutta tännekin!

Pääkirjoitus, Suvi Palosaari


Joensuun kaupunki on viime vuosina hankkinut runsaasti taidetta piristämään asukkaitaan. On muraaleja, liikenneympyräveistoksia ja kävelykatujen ja puistojen patsaita.

On ruusupuisto ja Penttilän prosenttitaidealue. Kävelykatujen taidetta on ollut varmaankin rahoittamassa kaupunkikeskustayhdistys, mutta sekin on saanut rahoitusta toimintaansa kaupungilta. Korjatkaa, jos olen väärässä.

Kaupungin ympäristötaidehankinnoissa on kuitenkin olennaisesti unohdettu, että kaupunkiin kuuluvat myös ydinkeskustasta kauempana sijaitsevat taajamat Uimaharju, Eno, Tuupovaara, Kiihtelysvaara ja Hammaslahti.

Uimaharjussa on sentään liikenneympyräpyramidi, joka nousi kylään jo ennen kuntaliitosta. Jo yli 20 vuotta Uimaharjun sydäntä koristanut teos on nykyisin haiku unohdetuille taajamille omassa yksinäisyydessään. Pitäisikö Enonkin keskustaan tehdä liikenneympyrä, jotta kylään saataisiin oma kakkarinkeli?

Muraalit Enoon ja Uimaharjuun olisivat tervetulleita. Valaistus lohkareseinään tai rantapuihin, pidemmäksikin aikaa kuin vain väliaikaiseksi ilmestykseksi. Toivon ympäristötaidetta rantareiteille. Maamerkkejä taajamien rajoille. Mitä vain näkyvää ja piristävää näyttämään, että olemme elävillä kylillä. Mitä vain, Joensuun kaupunki, näyttäkää ettei meitä ole unohdettu.

Kommentoi

Hae sivuilta