Julkaistu 

Kulutuksen personal trainer ohjaa lähelle

Pääkirjoitus, Suvi Palosaari


Maaliskuu on nykyään muoviton kuukausi. Kuukauden mittaisen haasteen aikana on tarkoitus välttää kertakäyttöisten muovien kulutusta.

Sosiaalisessa mediassa leviävän tempauksen ajatuksena on eittämättä vähentää muovin käyttöä. Mikromuovilta ei ole välttynyt puhtaana pidetyt omat vesistömmekään Höytiäinen ja Pielinen.

Muovia on vaikea välttää ja totalitaarinen muovittomuus on lähes mahdotonta. Uskon, että muovin vähentäminen omassa arjessa onnistuneesti tapahtuu samoin kuin isomman luokan painonhallintaprojekti – pikku hiljaa. On turhaa tehdä täys-stoppi kertaheitolla ja heittäytyä täydelliseen muovipaastoon. Sellainen peli lopahtaa nopeasti, ja pian kuukauden jälkeen jääkaapin hyllyltä löytynee niin muovinen nakkipaketti kuin ainesosittain pakatut salaattiannoksetkin. Olen varma, että muovikuurin personal trainer sanoisi, että vähennä yksi tuote kerrallaan. Lähde liikkeelle vaikka muovipilleistä ja vanupuikoista. Hedelmäpussit ovat ärsyttävän haprakkaa kertakäyttömuovia, joten kenties omalla muutoslistallani voisi olla niiden korvaaminen kestopussilla.

Sosiaalisen median ystävät ovat keksineet maaliskuun kahdeksi ensimmäiseksi viikoksi myös ”Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa” -tempauksen. Haaste pyörii nyt seitsemättä kertaa, ja sen tarkoitus on herätellä kuluttajat tukemaan kotimaista työllisyyttä ja ruoantuotantoa omilla ostopäätöksillään. Hieno ajatus tämäkin!

Kummatkin kampanjat kertovat, mihin suuntaan me tavalliset kuluttajat haluamme kulkea. Näistä, kuten monista muistakin teemaviikoista, myös yrittäjät voisivat ottaa kopin. Tarvetta ympäristöystävällisellä lähiruoalle on, mutta jostain syystä markettimainokset ovat täynnä kaikkea muuta.

Kommentoi

Hae sivuilta