Julkaistu 

Mielekkyyden mittarina terveys

Pääkirjoitus 21.2.2019, Suvi Palosaari


Irvokasta, että samaan aikaan kun ahkeroimme Pielisjokiseudussa hyvinvointiaiheista teemanumeroa, sairastuin yhteen elämäni kamalimmista taudeista. Enterorokko vei mehut viikonloppuna, ja vielä tiistaiaamunakaan ei ollut täysin selvää, mikä pöpö kehooni on pesiytynyt.

Edellisen kerran koin suurta voimattomuutta ja epätoivoa sairastuessani mahatautiin, joka vei minut tiputukseen. Kolmisen vuotta sitten sain kokea, miltä tuntuu keuhkokuume. Mukava kumppani ei ollut sekään.

Enon eläkeliiton ystävänpäivätapaamisessa vaihdoin muutaman sanan enolaisten senioreiden kanssa. Kysyin, mistä muodostuu hyvinvointi. Henkistä hyvinvointia edesauttoi fyysinen suorituskyky ja kohtuullinen terveys. Kysyin asiaa myös Kotirannan johtaja Seija Turuselta, joka kertoi, että ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, jolloin hyvinvointi on monen tekijän summa. Yhtenä elämän mielekkyyden mittarina voidaan kiistatta pitää fyysistä terveyttä: kun vielä löytyy voimia nousta sängystä ylös tai kun jaksaa lähteä ulos tapaamaan muita ihmisiä.

Terveyden arvostus unohtuu harmittavan helposti silloin, kun vaivoja ei itsellä ole. Toisen nahkoihin asettuminenkin on vaikeampaa, kun ei asiaan ole tarttumapintaa. Hetkellinen henkiseen koomaan vaipuminen sairaspedissä saa kuitenkin kenet tahansa arvostamaan terveyttä ja toivottavasti myös vaalimaan sitä. Ainakin itse aion heti toivuttuani lähteä lenkille hyvän ystävän kanssa ja etsiä jalkaani myös luistimet. Nautitaan kaikki kevättalven ihanista ilmoista!

Kommentoi

Hae sivuilta