Julkaistu 

Ystävänpäivästä kohtaamisen päivä

Pääkirjoitus 14.2.2019, Suvi Palosaari


Tällä viikolla ystävänpäivä on huomioitu monen järjestön toiminnassa. LC Kontiolahti/Höytiäinen käy ulkoiluttamassa Rinnetien hoivakodin asukkaita maanantaisin, ja tällä viikolla ohjelmassa ripaus ekstraa ja yläkoulun oppilaita mukana. Lauantaina Enon yläkoulun oppilaat käyvät ulkoiluttamassa Hopearannan asukkaita, jonka perusteella Lions Eno sponsoroi nuorten ulkomaan matkaa.

Eläkeläisjärjestöissä ystävänpäivä on noteerattu laajalti ja tämä päivä vaikuttaa olevan erittäin tapahtumarikas niin Enon kuin Kontiolahden puolella. Onko niin, että iän myötä tuoma hiljainen tieto ja kokemus ovat opettaneet ikäihmisille, miten tärkeästä asiasta ystävyydessä on kyse? Ilahduttavaa on ollut hetkittäin huomata, että ehkäpä kaupallisesta ja keinotekoisesta päivästä onkin tulossa kulutusjuhlan sijaan aito kohtaamisen päivä.

Suomen Punainen Risti teetti loppuvuodesta 2018 kyselyn vapaaehtoisen ystävän saaneiden kokemuksista. Tuloksista selviää, että kohtaamiset vapaaehtoisten ystävien kanssa lievittävät yksinäisyyden tunnetta, virkistävät mieltä ja ovat odotettuja.
Suurimmat syyt hakeutua mukaan toimintaan olivat yksinäisyys, toimintakyvyn rajoittuneisuus ja korkea ikä. Erityisen positiivisia vaikutuksia ystävätoiminnalla oli kaikkein eniten apua tarvitseville eli yksin kotona apua saaden tai palvelutalossa asuville. Ei ole yllätys, että ystävän tuesta hyötyvät eniten yksin asuvat ikäihmiset.


Tällä hetkellä Punaisen Ristin vapaaehtoisia ystäviä on Suomessa yli 30 000. Itsekin olen toimintamuotoa pohtinut jo pitkään, vaan vielä on ratkaiseva askel ottamatta. Milloinkohan uskaltaisin, joko sinä uskallat?

Kommentoi

Hae sivuilta