Julkaistu 

Pääkirjoitus: Saiko Kontiolahti naulan arkkuunsa?

Pääkirjoitus 17.1.2019, Suvi Palosaari
Kontiolahden kunnanhallitus tekee kouluverkkoselvityksen yhtenäiskouluista sekä lukion sijainnista. Selvitykselle on aito tarve, vaan mistä syntyi ajatus lukion siirtämisestä Lehmoon?

Lukion sijoittamisselvityksessä kunta on avannut samalla pandoran lippaan – kahden taajaman lippaan. Toisaalta sen avautuminen oli vain ajan kysymys, onhan Lehmon taajama kasvanut vuosien mittaan huomattavasti.

Kontiolahden lukion hyvä puoli on ollut se, että lukioon on päässyt ilman korkeita arvosanoja. Oma lähilukio on ollut varteenotettava vaihtoehto laajalla alueella asuville nuorille. Parempien arvosanojen oppilaat ovat menneet Joensuuhun, ja tulevat menemään jatkossakin. Tuskin he tulevat jatkossakaan miettimään, että jäädäkö bussista pois 10 minuuttia ennemmin vai myöhemmin.
Moni lehmolaisista on valinnut asuinpaikkansa kaupungin läheisyyden vuoksi, eikä yksi lukio Lehmossa tuota läheisyyttä ja sen kaipuuta mihinkään poista.

Joensuulaiset aloittivat aiheesta mielenkiintoisen keskustelun sosiaalisessa mediassa. Vaihtoehtoa alettiin hehkuttaa hyväksi ideaksi: lukio Lehmossa toisi lisää kilpailua lukioiden välille, ja Rantakylän ja Utran nuorilla olisi lyhyen välimatkan päässä yksi lukiovaihtoehto.


Miksi lukioiden välillä pitää lisätä kilpailua oppilaista, eikö Joensuussa ole hyvätasoista opetusta muuten tarjolla? Eikö Kontiolahden lukio ole ensisijaisesti lukio kontiolahtelaisille?
Toivottavasti Kontiolahdella päätös tehdään sen mukaan, mikä on kunnan omille nuorille parasta, ei se, mikä on kilpailuetu naapurikaupungissa.

Lukion sijaintiselvitystä perusteltiin pitkäaikaisvaikutuksilla, mutta kenties Lehmo sijaintina olisi ison alueen elinvoiman kannalta lyhytnäköinen valinta.

Kommentoi

Hae sivuilta