Julkaistu 

Pääkirjoitus: Vielä mennään aloitteluvauhdissa

Pääkirjoitus 10.1.2019, Suvi Palosaari


Viime vuonna julkaistut tutkimukset ilmastonmuutoksesta olivat hälyttäviä, ja saivat valtion päättäjätkin keskustelukannalle. Ihmeen kevyesti uusi vuosi on asian osalta kuitenkin lähtenyt etenemään, aivan kuin asia olisi jo unohdettu. Poliittiset paukut ladattaneen lähemmäs vaaleja, ja vaalikeskusteluissa olisikin suotavaa nähdä jokaisen puolueen linjaukset ilmastonmuutoksen vaikutuksista päätöksentekoon ja sitä kautta suomalaiseen yhteiskuntaan.

Suomalaisen työn liiton joulun kulutustutkimuksessa vuoden 2017 ja 2018 tulokset eivät juurikaan poikenneet toisistaan. Rahankäyttösuunnitelmat olivat hyvin samankaltaiset vuosien välillä, joten ilmastonmuutostieto ei ainakaan kuluttajien juhlasuunnitelmiin vaikuttanut juuri millään tasolla.
Kelkka kääntyy hitaasti. Meidät on totutettu kuluttamiseen – se on nykyajan hyve, joka tuo autuuden. Ilmastonmuutos ja ympäristöongelmat esimerkiksi muovin suhteen herättelevät kuitenkin ajattelemaan. Entäpä jos onni löytyisikin jostain muualta kuin vaikkapa neljä kertaa vuodessa uudistetusta vaatekaapin sisällöstä?

Yksistään kuluttajien kurmuuttaminen ja kuumottaminen ei auta. Ilmastonmuutoksen hidastamiseen ei riitä yksittäisten kuluttajien panos. Vaikka kulutustottumusmuutokset edesauttavat hidastamista laajalla joukolla tehtynä, on asiaan paneuduttava valtiotasolla, yhteisöissä ja yrityksissä entistä hanakammin. Vaarana on, että suomalaisen yhteiskunnan kannalta tärkeiksi koetut asiakysymykset voivat jyrätä maailmanlaajuisesti tärkeän ilmastokeskustelun.

Kommentoi

Hae sivuilta