Julkaistu 

Kolumni: Kissakin ansaitsee kissanpäivät

Juttelin viime viikolla ylivilkkaudesta kärsivän nuorukaisen kanssa. Tiedustelin, millaisia keinoja hänellä on saada unen päästä kiinni iltaisin. ”Kun kissa nukkuu vieressä ja saan silittää sitä, ei ole ongelmaa”, hän vastasi hymyillen. Äänensävystä oli aistittavissa kunnioitus kissaa kohtaan.

Omatkin lapseni nukkuivat aikoinaan kuin pienet porsaat, siitä piti huolen iso kollikissamme Pepe Aaretti Aarresalo. Pepe kietoutui vastasyntyneiden ympärille nukkumaan ja lasten kasvaessa virutti itseään niin, että muotoutui paremmin kylkeen kiinni makaamaan. Pihamaalla kissa vahti taaperoita, etteivät nämä karkaisi, ja kun lapsille tuli itku, Pepe oli paikalla nuolemassa kyyneleet. Rasittavakin Pepe osasi olla, sillä hän oli hieman yliaktiivinen persoona isolla p:llä. Viiksiniekka osasi avata ovet ja ikkunat ja keksi kaikenlaisia kolttosia. Kun rakas ystävämme kuoli, suru oli suunnaton ja koti huusi tyhjyyttään.

Viime viikolla vietettiin Eläinten viikkoa, jolloin Suomen suurin eläinsuojelujärjestö SEY nostaa keskusteluun vuosittain vaihtuvan ajankohtaisen eläinsuojeluteeman. Vuoden 2020 teema on Arvokas kissa. Kesäkissailmiö on saatu onneksi lähes hävitettyä, mutta tilalle on tullut ympärivuotinen kissojen hylkääminen. Kissakriisit muhivat usein maaseudun syrjäisillä maatiloilla, missä leikkaamattomien kissojen laumat lisääntyvät vapaasti. Nämä populaatiokissat kärsivät nälästä, sairauksista ja kylmyydestä. Arvioiden mukaan hylättyjä tai villiintyneitä kissoja elää Suomessa noin 20 000.

Jos koiria hylättäisiin yhtä paljon ja jos niitä kohdeltaisiin yhtä huonosti kuin vapaana vilistäviä kissoja, ongelma olisi varmasti jo ratkaistu. Miksi sitten tuhansien kissojen pitää sinnitellä luonnon armoilla ilman hoitoa?

Ainut lääke kissakriisiin lienee ajattelutavan muutos ja kansalaisten tarkat silmät. Vähintä mitä itse voit tehdä, on leikkauttaa oma kissasi. Ja jos kohtaat kissalauman tai kodittoman kissan, ole yhteydessä lähimpään eläinsuojeluyhdistykseen. Kissakin on arvokas ja ansaitsee tulla kuulluksi ja nähdyksi kaikkine tunteineen ja tarpeineen.

Arvokkaaksi kissa tulee toki rahallisestikin. Hankintahinta ei välttämättä päätä huimaa, mutta hyvin hoidettuna kissa maksaa. Kannattaa siis harkita lemmikin hankintaa ylipäätäänkin. Usein suurinta eläinrakkautta on jättää lemmikki kokonaan hankkimatta, jos sen hoitoon ei ole riittävästi aikaa ja resursseja.

Ps. Tämä kolumni on kirjoitettu yksikätisesti kissan ehdoilla. Toinen käsi oli valjastettuna viirupöksyn silittelyyn.

Kolumni 15.10.2020, Tiina Varpiola

Kommentoi

Hae sivuilta