Julkaistu 

Kolumni: Pelkkää vegaaniruokaa eikä kukaan kuollut!

Järjestin töissä tilaisuuden. Tarjoiluja tilatessa olin kiireinen ja ihmisillähän on aina kaikenlaisia hankalia erityisruokavalioita. Menin siis helpoimman kautta: kaikki vegaanisena! Kaikki olivat tyytyväisiä, vaikka osa luultavasti maistoi ensimmäistä kertaa sitä juuston vegaanivastinetta. Tai minä ainakin maistoin sitä ensimmäistä kertaa. Ajoi asiansa.

Takavuosina vastaavassa tilanteessa olisi tilattu kinkkujuustosämpylät ja paikalla olevia kasvissyöjiä olisi harmittanut. Nyt voi mielessään pohtia kumpi näistä tilanteista on parempi jo ihan yleisen reiluuden kannalta. Kasvisyöjiä ja vegaaneja nimittäin oli silloinkin, vaikka et ehkä huomannut. Ei se mikään uusi keksintö ole.

En ole vegaani ja aivan vasta olin ihan hilkulla ampua hirven. Siinä kiväärin optiikan läpi katsellessani en miettinyt sitä paradoksia, että tunnustan sen hirven oikeuden elää ja voida hyvin, mutta silti olisin sen ampunut, jos riistalaukaukselle olisi tullut paikka. Hirvipaistin jälkeen olisin voinut paneutua kahvin ja konjakin kera tällaiseen filosofisen pohdintaan.

Teollisesti tuotettua lihaakin syön, vaikka sen ongelmat ovat riistaan verrattuna ilmeisiä ja vakavia. Jos lihateollisuus toimisi todella eettisesti ja kestävästi, niin söisimme lihaa radikaalisti vähemmän. Tämä ei ole mielipide vaan fakta. Lihaa olisi paljon vähemmän tarjolla. Tämä tuskin olisi huono asia. Se liha olisi silloin laadukkaampaakin.

Ennen kuin suutumme vaikka siitä, että helsinkiläinen opiskelijaravintoketju Unicafe poisti naudanlihan listoiltaan, voisimme ehkä miettiä, että naudan kulutuksessa oli siellä nähty jo hyvän aikaa laskeva suuntaus. Asiakkaat eli opiskelijat eivät ole huutaneet raivosta vaan ihan muut omine tarkoitusperineen.

Ihmiset syövät mielellään kasvisruokaa, jos se maistuu hyvältä. Ei se ole raaka-aineesta vaan valmistustavasta ja valmistajasta kiinni. Opiskelijaravintoloissa on Joensuussakin nähty, että kasvisruoan siirtämisellä ruokalistan ensimmäiseksi on iso merkitys. Hävikkiä ei kasvisruoasta tule sen enempää, jos prosessit ovat kunnossa ja maku kohdallaan. Yhä useammin se on todella hyvää.

Lihansyönnin vähentäminen ei tuhoa suomalaista maataloutta. Se sopeutuu kuten muihinkin kysynnän vaihteluihin ja yhteiskunta voi tässäkin olla tukena. Ravitsemustieteellisiä esteitä lihansyönnin vähentämiselle tai vaikka siitä kokonaan luopumiselle ei ole. Lihatuotannon ympäristö- ja ilmastovaikutukset eivät ole mielipidekysymys, joten alkutuotannon rakennemuutos etenee vääjäämättä. Sen voi tehdä niin, että niin tuottaja, kuluttaja kuin ympäristökin voittavat.

 

Kolumni 31.10.2019, Pasi Huttunen

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kirjoittaja työskentelee viestijänä ALL-YOUTH-nuorisotutkimushankkeessa Itä-Suomen yliopistolla ja opiskelee valokuvaajaksi Riveriassa.

Kommentoi

Hae sivuilta