Julkaistu 

Kolumni: Talvi yllätti autoilijat

Kolumni, Ossi Nyström

Outo sääilmiö on herättänyt hiljattain kummastusta. Taivaalta on varissut valkoista ainetta, jonka kerrotaan koskiessa muuttuvan yllättäen vedeksi.

Moni on onnistunut valokuvaamaan ilmiön ja kaikkien ällistykseksi jopa julkaisemaan kuvat Facebook-seinällään. Myös lehdistö on ollut valppaana, onhan kyseessä yksi elinaikamme kiehtovimmista spektaakkeleista.

Ei ole ihme, että ihmiset ovat ilmiön äärellä kuin pölkyllä päähän lyötyjä, sillä se on esiintynyt joka vuosi samaan vuodenaikaan vasta miljoonien vuosien ajan. ”Säähavaintokriitikoiksi” itseään kutsuvien ensilumiskeptikkojen mielestä ilmiön jokasyksyisestä toistuvuudesta ei tällä hetkellä ole lainkaan sellaisia todisteita, joita ei olisi perusteltua pitää menneen talven lumina.

Ensilumi on vain yksi monista luonnonyllätyksistä. Toisinaan uutisoidaan yllätysvauvoista, jotka saunatonttujen lailla ilmestyvät maailmaan täysin pyytämättä ja yllättäen. Eikä ihme. Miten tavallinen tolkun suomalainen voisi ymmärtää koukerokielistä lääketieteellistä jargonia, joka väittää esimerkiksi, että sukupuoliyhteys ilman ehkäisyä voisi johtaa niin kutsuttuun hedelmöittymiseen, ja että tämän hedelmöittymisen lopputulos ei yllättäen olisikaan se, että ihminen muuttuisi esimerkiksi papaijaksi tai appelsiiniksi, vaan se, että ihmisen sisällä alkaisi kasvaa erillinen bonusihminen, yllätysvauva?
Sairaalassa yllätysvauvan yllätyshuoltaja tutkailee älypuhelimellaan uutistarjontaa. Talvi on yllättänyt autoilijat. ”Miten voi olla, että syksyn jälkeen tuli taas talvi?”, ojasta tavoitettu diplomi-insinööri Turkka Vähä-Klimppi ihmettelee ja heristää nyrkkiään kohti taivasta.

Yllättäen kohua herättää myös Suomen rämpiminen urheilukilpailuissa. Kuka olisi voinut aavistaa, että persjalkaiset valioyksilömme eivät jaksa juosta yhtä reippaasti kuin kenialaiset? Ja mitä nyt! Hämärän rajamailla toikkaroiva kävelijälupauksemme tuupertuu radan varteen oksentamaan! Tämä on kuin märkä rätti vasten kasvoja!

Yllätysvauvan yllätyshuoltaja vajoaa mietteisiinsä. Kunpa yllätysvauva ei saisi ristikseen ikävien yllätysten täyttämää elämää. Hänen mielestään kaikkien olisikin syytä ottaa järki käteen ja pistää yhdessä Suomi kuntoon, eikä tuhlata energiaa esimerkiksi tunnepitoiseen ilmastonmuutoshömpötykseen. Olisi näet varsin yllättävää, jos vuosisatoja jatkuneesta sikailusta, sotkemisesta ja saastuttamisesta jollakin sumealla logiikalla seuraisi, että yllätysvauva joutuisi kasvattamaan omat yllätyslapsensa saastaisessa ja sotkuisessa sikolätissä. Terveen maalaisjärkensä avulla yllätyshuoltaja onnistuu sivuuttamaan moisen humpuukin, johon uskovia hän siirtyy kaikkien yllätykseksi solvaamaan internetin keskustelualustoille.

Pielisjokiseutu 10.10.2019

Kommentoi

Hae sivuilta