Julkaistu 

Naisten on oltava väkeviä muussakin kuin toivossa

Kolumni, Kaisa Jänis


Miksi tyttöjen vaatteissa ei ole taskuja? kysyi seitsemänvuotias Anni Linja-aho Helsingin Sanomissa 1.3.2019. Muodin tutkimuksen professori Annamari Vänskä Aalto-yliopistosta vastasi, että tyttöjen vaatteet on pitkään nähty pieninä versioina naisten vaatteista. Historian näkökulmasta naisilla ei ole ollut omaisuutta eli mitään taskuihin pantavaa, joten naisten vaatteisiin ei ole suunniteltu taskuja, professori Vänskä jatkoi.

Vaikka edellä mainittu olikin vain yksi syy tyttöjen vaatteiden taskuttomuudelle, se pysäytti. Samoin ovat pysäyttäneet nuorten NAISmuusikoiden sanoitukset. Esimerkiksi Sanni Kurkisuon Sit ku mä oon vapaa ei ole tarkkaan kuunneltuna mikään kevyt biisi. ”En näe ystäviä / Kun sä et tykkää kummastakaan” saattaa olla totta monelle naiselle. Ja vaikka Paula Vesalan säkeitä ”Mä synnyin siellä missä / tytöt ei soita kitaraa / Missä ajatukset täytyy liittää jonkun agendaan / Lähdetään saunan taakse käymään” on tulkittu monella tapaa, ainakin minulle se, jonka agendaan ajatukset pitää liittää, näyttäytyy miehenä.

Välillä alkaa närppiä se, että aivan liian moni mies on päässyt korkeampaan asemaan ja saa parempaa palkkaa kuin heitä osaavammat ja fiksummat naiset. Naisten pitää olla epätavallisen röyhkeitä tai tulla valtaa ja omaisuutta haalineista suvuista, että tie olisi heille yhtä siloiteltu. Fiksut miehet ja naiset tiedostavat kyllä tämän epäkohdan, mutta asiassa ei tapahdu mitään muutosta.

Siihen nähden miten paljon pojat äitejään rakastavat, monista miehistä tuntuu kasvavan itseään ylivertaisessa asemassa pitäviä mulkvisteja. Tai ehkä he ovatkin saaneet jo äideiltään liikaa pyyteetöntä rakkautta ja uskovat saavansa sitä siksi naisilta jatkossakin. Olen hämmentyneenä kuunnellut esimerkiksi nuorten lehmolaisten äitien keskustelua siitä, kuinka he eivät voi harrastaa mitään, ellei harrastuksen yhteyteen ole järjestetty lastenhoitoa. Tämä rajaa harrastusmahdollisuuksia melkoisesti, mutta nähtävästi naisten pitäisi olla tyytyväisiä, jos he ylipäätänsä voivat harrastaa jotakin.

Näiden arkisten havaintojen rinnalla julma totuus on edelleen sekin, että naisilla on hyvä olla itsepuolustustaitoja ja fyysistä voimaa, ettemme joudu raiskatuiksi ja hakatuiksi. On oltava myös henkistä kanttia ja älyä, että jaksaa ja pystyy kyseenalaistamaan järjestyksen, jossa naisen euro on 80 senttiä ja (miesten päättämällä logiikalla) velvollisuus asioiden hoitoon niin töissä kuin kotona vähintään 160 %. ”Paskaanhan hukkusivat poloset jos ei meitä naisia ois”, sanoi pohjoiskarjalainen nainen miehistä jo vuosikymmeniä sitten. Kansainvälistä naistenpäivää vietetään 8.3.2019, mutta kiitollisuuden tuosta pelastuksesta pitäisi näkyä ja kuulua jokaisena päivänä.

Kommentoi

Hae sivuilta