Julkaistu 
Sami Tolvanen

Seuraavaksi setä nikkaroi pyörät talon kulmiin

Kuvan talo ei liity kolumniin. Lari Lievonen Kuvan talo ei liity kolumniin.

Pohjois-Karjalan väkiluku laski 1 025 hengellä viime vuonna. Tässä vaiheessa ei ole tietoa, kuinka moni tuosta joukosta muutti muualle ja kuinka moni mullan alle.
Viime vuonna  kunnat piirsivät uudet suuntaviivat toiminnalleen. Nyt kilpaillaan entistä tarmokkaammin uusista asukkaista ja pyritään pitämään jo olemassa olevat jotakuinkin tyytyväisinä. Myös Kontiolahden ja Liperin positiivinen muuttovirta on tasaantunut suvannoksi, kun maakunta ei syötä väkeä entiseen malliin Joensuun seudulle.
Talojen arvot lähentelevät pelkkää tunnearvoa vähäverisillä alueilla. Lieksan Pankakoskella asuva isäni totesi, että olisi pitänyt tajuta rakentaa pyörät talon kulmiin. Silloin, 80-luvun alussa, ison talon rakentaminen maksoi vajaat 200 000 markkaa. Nykyään käytetystä pytingistä pulitetaan 200 000 euroa ja enemmänkin Joensuun nukkumalähiöissä.  Vanhemmillani on syytä hymyyn, jos saavat edes 40 000. En voi laskea loppuelämääni tämän ”arvokiinteistön” perimisen varaan. Sisaruksiakin on viisi.
Tätä taustaa vasten entisen Enon kunnan alueella ollaan suuren haasteen edessä. Miten saadaan rakentajia vuosia tyhjillään seisoneille tonteille?
Paikallisten yhdistysten järjestämässä tontti-illassa (sivu 8) kävi selväksi, että ongelmia on muussakin kuin tarjonnassa.

Kasvotonta kaupunkia on helppo syyttää reuna-alueiden ahdingosta. Joensuun päättäjät tekivät kuitenkin maanantaina ennennäkemättömän aluepoliittisen ratkaisun: ainoa yhtenäiskoulu sijoitetaan Uimaharjuun.
Tälle päätökselle saadaan vielä valtakunnallistakin näkyvyyttä. Milloin viimeksi olette kuulleet, että jokin olennainen asia uraanikaivosta lukuun ottamatta sijoitetaan muualle kuin kasvukeskukseen tai sen välittömään läheisyyteen?
Väitän taajamien välisen koulukiistan perustuneen juuri huoleen kiinteistöjen arvon laskusta.
Huoli on kuitenkin turha. Uimaharjuun tuskin muutetaan tai sinne jäädään pitemmäksi aikaa juuri yläkouluopetuksen vuoksi. Enon taajama ei kuole pois, vaikka yläkoulu lähtee.
Yläaste kestää vain kolme vuotta ja sen jälkeen lapset muuttavat joka tapauksessa pois, kun ei ole enää omaa lukiotakaan hidasteena.
Perhe-elämästä saa nauttia harmillisen lyhyen aikaa. Yhtäkkiä lapset ovat poissa, ja työllä ja vaivalla maksettu arvokas tai arvoton talo kumisee tyhjyyttään. Voi leikkiä vaimon kanssa kuurupiiloa vaikka osana esileikkiä.

Nyt onkin tärkeintä nostaa koko alueen muut hyvät puolet esille. Niitä riittää oikeasti.
Pidetään huoli siitä, että kaupunki laittaa Enon ja Louhiojan alakoulut kerralla uuteen uskoon.
Kaupunki saa myös kattaa itse tappiot, jotka syntyvät mahdollisesta Enon jäähallin käyttöasteen laskemisesta. Jottei seuraavaksi olla purkamassa jäähallia koululaiskäytön hiipuessa.

Sami Tolvanen

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kommentoi

Hae sivuilta