Metsänhengistä grafiikkaan – kulholaisten harrastajien mielestä kuvataiteen perusopetuksessa parasta on piirtäminen ja maalaaminen
Kulhon koulun puutyöluokka täyttyy torstaisin vilkkaasta puheenpulputuksesta, kun Joensuun seudun kansalaisopiston kuvataiteen perusopetuksen tunti alkaa. Kaikki ryhmäläiset ovat saman koulun oppilaita, joten he tuntevat toisensa entuudestaan, kuvataideopettaja Inari Turkki kertoo.
– On kiva, että täällä on tuttuja, koska näitä [tehtäviä] on kiva tehdä kaverin kanssa, sanoo Miisa Valovuori, 8.
Tänä syksynä on jo ehditty tutustua luonnonsaveen ja muotoilla siitä metsänhenkiä lähialueen puihin. Sen jälkeen aloitettiin lehtiakvarellien työstäminen.
– Näihin haettiin ulkoa lehtiä ja kasteltiin suihkupullolla paperi, laitetiin lehti siihen ja maalattiin. Tänään valittiin eläimet, jotka tulee tähän. Otin hevoset, koska ne ovat lempparieläimiäni, esittelee Hilla Tirronen, 7.
7–12-vuotiaille suunnattujen kuvataideopintojen tarkoituksena on tutustuttaa lapset ja nuoret erilaisiin taidetekniikoihin.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)
Hilla Tirronen (vas.) ja Miisa Valovuori keskittyivät piirtämään lehtiakvarelliinsa tulevia eläimiä. Kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson
– Välillä tekeminen on hyvin keskittynyttä ja seesteistä, välillä on reippaampi meininki. Värit saavat lapset villeiksi ja piirtämisessä voi tulla hiljaisia hetkiä, kun he keskittyvät niin tarkasti, Turkki sanoo.
Maalaamisen ja piirtämisen lisäksi tiedossa muun muassa grafiikan ja keramiikan tekemistä.
– Kivointa on, kun täällä saa piirtää ja maalata, pohtii Jenni Kakkonen, 8.
Jokaisella oma tavoite
Kansalaisopiston kuvataideryhmiä on Kontiolahdella Kulhon lisäksi Lehmossa, kirkonkylällä, Selkiellä ja Kylmäojalla.
Oppilaat voivat suorittaa kuvataiteesta myös tutkinnon, mutta ennen kaikkea kyse on harrastuksesta.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)
Inari Turkki ohjaa kuvataiteen perusopetuksen ryhmää Kulhon koululla toista vuotta. Kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson
Inari Turkki painottaakin, että ensimmäisellä luokalla kuvataideopetusta ei ole tarvinnut aloittaa voidakseen tulla mukaan harrastukseen.
– Jokainen määrittelee itse tavoitteensa. Joku voi haluta kuvataiteilijaksi ja jollekin itseilmaisu, ystävän kanssa oleminen, uusien taitojen oppiminen ja elämykset taiteen parissa on tässä ihan ykkösjuttu, tiivistää kansalaisopiston koulutussuunnittelija Elina Vaaherkumpu.
Osa Kulhossa harrastavista taiteilijanaluista on käynyt kuvataideharrastuksessa jo aiemminkin.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)
Lehdet olivat liimaantuneet Pihla Heikkisen työhön sen verran tiukasti, että Inari Turkki toi avuksi siveltimen. Kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson
Lisäksi kaikki kertovat taiteilevansa säännöllisesti kotonakin.
– Olen ollut ennenkin tällaisessa kerhossa ja kotona minulla on huone täynnä taidetta. Askartelen aina jotain, vaikka aina en edes tiedä, mitä siitä tulee, hymyilee Pihla Heikkinen, 7.