play

Keskusrikospoliisi: kaasuputkivaurion aiheuttajaksi selvisi ankkuri

Kaasuputkivuodon lähistöltä löytynyt ankkuri.

Kaasuputkivuodon lähistöltä löytynyt ankkuri.

Toimitus

Keskusrikospoliisi on selvittänyt teknisesti Suomenlahden kaasuputkivaurion aiheuttajan. Tapahtumien kulku on pystytty osoittamaan todistusaineiston ja datan perustella ja vaurion aiheuttajaksi epäillään Hongkongin lipun alla purjehtivaa Newnew Polar Bear -alusta.

Keskusrikospoliisin tutkinnan yleisjohtaja Risto Lohi kuvaili tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että meren pohjasta on havaittavissa, kuinka kaasuputken vauriopaikalle johtaa leveä, 1,5-4 metriä leveä raahausjälki.

Kaasuputken vauriopaikasta joidenkin metrien päästä löytyi ankkuri, jonka epäillään olleen paitsi leveän raahausjäljen, myös itse vaurion aiheuttaja.

- Ankkuri on varhain tänään saatu nostettua ja siitä on voitu havaita merkkejä siitä, että se vaikuttaa olleen kosketuksessa kaasuputken kanssa, Lohi kertoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ankkurin löytöpaikalta poispäin puolestaan johtaa kapea raahausjälki, joka sopii mitoiltaan löydetyn ankkurin siihen osaan, jolla ankkuri kiinnittyy ketjuunsa.

Nämä tiedot yhdistettynä alusten liikkeitä koskevan datan analyysiin ovat vahvistaneet päätutkintalinjaa, jossa selvitetään Hongkongin lipun alla purjehtivan, kiinalaisen varustamon Newnew Polar Bear -alukseen osuutta tapaukseen.

- Lisäksi emme pystyneet visuaalisesti varmistumaan, että aluksessa olisi toista etuankkuria paikallaan, mikä auttoi kohdentamaan epäilyjä tähän alukseen, Lohi kertoi.

Kansainvälinen yhteistyö meneillään

Lohi kuvasi tilaisuudessa, että Newnew Polar Bear -alukseen oltiin yhteydessä useita kertoja, mutta alus ei ollut halukas yhteistyöhön.

- Poliisilla ei ollut juridisia perusteita pakkotoimenpiteisiin, sillä se seilasi Suomen talousvyöhykkeellä, jonne toimivaltamme ei ulotu tältä osin, Lohi kertoi.

- Meillä oli kuitenkin valmius toimia, mikäli alus olisi tullut Suomen aluevesille.

Aluksen tavoittamiseksi on tehty myös kansainvälistä yhteistyötä ja parhaillaan on meneillään yhteistyö Kiinan viranomaisten kanssa, jotta tutkintaa päästäisiin jatkamaan myös laivan osalta.

- Paljon on edelleen tehtävissä, sanoi Lohi.

Erityisesti keskitytään selvittämään, liittyykö tapahtumasarjaan tahallisuutta tai huolimattomuutta.

Lohi kertoi, että kansainvälisen virka-avun yhteydessä puhutaan joka tapauksessa vähintään useista viikoista, kunnes asiassa päästään toimimaan.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta