Julkaistu    |  Päivitetty 
Toimitus

Maata pilalla 70 rekkakuormallista

Kunnan ympäristösihteeri Antti Suontama arvioi, että ainakin pari metriä saastunutta maata joudutaan vielä poistamaan. Yhteensä maata siirretään 2000 kuutiota. Pasi Huttunen Kunnan ympäristösihteeri Antti Suontama arvioi, että ainakin pari metriä saastunutta maata joudutaan vielä poistamaan. Yhteensä maata siirretään 2000 kuutiota.

Yllättävä maansiirto-operaatio on käynnissä Kontiorannan entisellä varuskunta-alueella. Vanhan, 20 vuotta käyttämättä olleen raskaspolttoöljysäiliön purkutöiden yhteydessä otetuista maanäytteistä paljastui, että maaperä säiliön betonibunkkerin pohjalaatan alla oli pahasti saastunut. Yhteensä maata joudutaan siirtämään ainakin 2 000 kuutiota, eli vähintään 70 rekkakuormallista. Alueella öljyn haistaa selvästi.
Erikoista on se, että vaikka säiliössä on säilytetty raskasta polttoöljyä, maanäytteissä havaittu öljy on kevyttä polttoöljyä.
– Vuoto on mysteeri. Epäilemme, että maahan päässyttä kevyttä polttoöljyä on ehkä käytetty säiliön seinämien puhdistamiseen kun paikalla on 70-luvun alussa ollut raskaan öljyn vahinko, jossa öljyä pääsi Höytiäiseen saakka, ympäristönsuojelusihteeri Antti Suontama Kontiolahden kunnasta veikkaa.
Kuntapolitiikkoja huoletti maanantain valtuuston kokouksessa, että kenen niskaan maan puhdistuskustannukset kaatuvat. Suontaman mukaan he voivat huokaista helpotuksesta. Puolustusvoimat maksaa puhdistus- ja maansiirtotyöt.
Hän lisää, että tämä ei ole ensimmäinen, eikä luultavasti viimeinen tämän tyyppinen yllätys entisellä varuskunta-alueella. Suontaman mukaan syyllistä maan saastumiseen ei tiedetä, eikä oikeustoimia ole tulossa.
– Se on ollut semmoinen maan tapa silloin, hän toteaa.
Maansiirto-operaation pitäisi valmistua juhannukseen mennessä.

Kommentoi

Hae sivuilta