Julkaistu    |  Päivitetty 
Riitta Mikkonen

Markku Leppänen on siitaketuotannon kehittäjä

Polar Shiitakeen viime vuosi oli yrityksen historian paras, toimitusjohtaja Markku Leppänen kertoo. Riitta Mikkonen Polar Shiitakeen viime vuosi oli yrityksen historian paras, toimitusjohtaja Markku Leppänen kertoo.

Rääkkylässä siitakesieniä kasvattavan Polar Shiitake Oy:n toimitusjohtajan bisneksenteko sienillä alkoi 70-luvulla Enosta. Poika nimittäin hankki ensimmäiset tienestinsä keräämällä kantarelleja lähikoivikoista.

- Suhteeni sieniin on ollut aina taloudellinen, nauraa Markku Leppänen.

Leppänen lisää, että hyvää syötävääkin ne ovat. Paitsi maistuvaa, myös terveellistä, mikä on lukuisin tutkimuksin toteen näytetty.

Leppäsen synnyinkoti on Ahvenisella, mistä maataloudesta luopunut perhe muutti isän saatua työpaikan Kaltimon voimalaitokselta. Kirkonkylällä käydyn peruskoulun jälkeen "pyörivistä osista kiinnostunut" poika hakeutui ammattikouluun autosähköasentajaksi ja täydensi myöhemmin opintojaan elektroniikka-asennuksella.

Yrittäjyys alkoi kiinnostaa Leppästä jo ammattikoulussa. Muutaman Varkauden palkkatyövuoden jälkeen tarjoutuikin sopiva tilaisuus omaan yrittämiseen koulutusta vastaavalla alalla, autosähkökorjaamossa Savonlinnassa.

Vuosituhannen vaihteessa kuitenkin muuttokuorma toi Mervi-vaimon synnyinpitäjään Rääkkylään, jossa appivanhemmat Anja ja Sulo Toropainen olivat aloittaneet lupaavalta näyttävän siitakesienten tuotannon.

- He miettivät, miten toiminta jatkuisi, Leppänen muistelee kohdalle osunutta mahdollisuutta tarttua uuteen toimialaan, jota Itä-Suomen Siitake oli kehittänyt jo 15 vuotta.

Autonkorjaus olikin alkanut tuntua siltä, että töitä kyllä riittää ja kolme työntekijää tienasi palkkansa. Yrittäjälle jäi vastuiden lisäksi lähinnä ilta- ja lauantaitöiden tekeminen.

Luomu myy Euroopassa

Sieniyrittäjänä Leppäsen on pitänyt tehdä monet asiat vähintäänkin kahteen kertaan, niin uusissa toimitiloissa ja koneistuksessa kuin kasvatusmenetelmissäkin. Tuotantotahti on nyt sellainen, että päivässä tehdään yhtä paljon kuin aiemmin kuukaudessa.

Kolme viime vuotta ovat jo olleet voitollisia ja viime vuosi historian paras. Tämä vuosi on alkanut noin 15 prosentin nousulla. Tuotanto työllistää kolmetoista henkeä.

- Saksassa kestää veto, toimitusjohtaja kiittelee vuonna 2012 tehtyä päätöstä keskittää vientiin. Kotimaahan myydään yhden tukun kautta, mikä tarkoittaa reilun miljoonan liikevaihdolla noin viittä prosenttia tuotannosta.

Rääkkylän siitakkeet ovat luomua. Euroopassa tuoreiden sienten on oltava luomua, kuivattuina kelpaavat kiinalaisetkin. 

- Meidän sienet ovat markkinoiden kalleimpia, myöntää Markku Leppänen.

Se on kuitenkin enemmän kilpailuetu kuin -haitta. Toisten sienten kanssa ei tarvitse kilpailla, mutta korvaavat tuotteet, kuten tuoreet kasvikset sesonkiaikaan, vähentävät siitakkeen menekkiä.

Matkapäiviä on kertynyt ja kertyy edelleenkin, vaikka nyt myynti tapahtuu pääasiassa toimistolta käsin. Homma vaatii kylmähermoisuutta, sillä sopimuksia ei ole, vaan jokainen erä on myytävä.

Eipä vielä yläkoulussa 70-80-lukujen taitteessa tuleva yrittäjä aavistanut, että silloin hankitulla kielitaitopohjalla joskus kauppaa Eurooppaan englanniksi tehdään.

- Isosiskolle kiitos siitä, että tenttasi sanoja ja muutenkin piti silmällä, että edes jotain tarttui päähän, nauraa Leppänen ja lähettää terveisiä Sirkka Roivaalle Ahveniselle, sinne synnyinkodin pihapiiriin.

 

Kommentoi

Hae sivuilta