Julkaistu    |  Päivitetty 
Toimitus

Puut ja raja-aidat vaarassa Lehmon asemakaavassa

Vanhan Lehmon asukkailla on vielä paljon huomautettavaa asemakaavaluonnoksesta. 

Vanhan Lehmon asemakaavasta viime viikon torstaina pidetty yleisötilaisuus tuli selvästi tarpeeseen. Lehmon koulun ruokasali riitti vain juuri ja juuri mahduttamaan kaikki paikalle ilmaantuneet ja asukkailla oli paljon kysyttävää asemakaavan ensimmäisestä luonnoksesta.

Vanhan Lehmon alueelle tehdään asemakaava maankäytön järkevöittämiseksi ja tulevan rakentamisen mahdollistamiseksi. Kaavan myötä alueelle tulisi yli 30 uutta tonttia.

–  Tällä hetkellä alueen suhteen vallitsee ”laiton tilanne”, kun sekä pohjoisesta että etelästä tulee kaava vastaan. Se, onko kaava tiivis vai väljä, on tietysti toinen asia, ympäristölautakunnan puheenjohtaja Pekka Ahlholm esitti.

Ahlholm kuvasi, että kaavaluonnoksessa alueesta esitetään entistä tiiviimpää ja kylämäisempää. Samassa rytäkässä rakennettaisi kuivatusojia sekä kevyen liikenteen väyliä.

Nevalantien leventäminen 16-metriseksi läpiajotieksi ei miellytä tien asukkaita.

–  Minkä takia Nevalantiestä ollaan suunnittelemassa leveämpää? Meidän kulmatontistamme se rouhaisisi molemminpuolin. Pensasaidat lähtee liki kaikilta ja meillekin jäisi peräti yksi puu pihalle. Tällä aiheutetaan mielestäni kohtuutonta haittaa nimenomaan Nevalantien asukkaille, Jyrki Riikonen kyseenalaisti.

Asukkaita kiinnosti myös se, mitä maanomistajat joutuvat muutoksista maksamaan ja millaisia korvauksia heille toisaalta kuuluu.

–  Vielä euromääristä on paha mennä sanomaan. Jos maanomistaja hyötyy muutoksista saamalla rakennuspaikan, niin se hyvitetään toisin, mutta mikäli kunta ottaa tontilta paljon maata, maanomistaja saa kyllä korvauksen, Pekka Ahlholm totesi.

Alueen kunnallistekniikka ja viemäröinti tulee kunnalle kalliiksi: pelkän kuivatusjärjestelmän kustannukset olisivat 1,4 miljoonaa euroa.

Oma rauha ja istutukset häviäisivät tien myötä

Vanhan Lehmon asemakaavoittaminen ei ole syntyperäisen lehmolaisen Maila Halmeen mieleen.

–  Vanhoja sukutiloja mennään repeloimaan. Ei mitään maisemointiakaan jätetä enää. Kyllähän se sydäntä särkee, kun tällaista mennään tekemään, Halme kuvaili.

Maila Halme kokee, että kaava tuo kohtuutonta hallaa myös heidän sukutilallaan Jukola-Renssintiellä.

–  Tie on suunniteltu halkaisemaan tonttimme niin, että ohikulkijat näkevät suoraan talon ikkunaan. Koituuhan siitä myös melu- ja näköhaittaa meille, minkä lisäksi kaikki istutukset arvokkaista pihtakuusista lähtien ovat vaarassa. Eihän tällaista voi hyväksyä, hän totesi.

Lehmossa Käämitiellä asuvat Mari Suutarinen ja Jani Nevalainen ovat haaveilleet kolmen vuoden ajan uuden kodin rakentamisesta Nevalantiellä sijaitsevalle teollisuustontilleen. Torstainen keskustelutilaisuus ei valanut heihin uskoa. Vanhan Lehmon alueella astui marraskuussa 2014 voimaan viiden vuoden rakennuskielto eikä poikkeuslupia myönnetä.

–  Rakennuslupahakemuksemme hylättiin jo aiemminkin. Kyllä rakentaminen nyt pitää unohtaa. Harmi homma, kun meillä olisi ollut jo ostajakin Käämitien talolle, mikä ei ole lainkaan itsestäänselvyys näinä päivinä, Mari Suutarinen tuumasi pettyneenä.

Vanhan Lehmon asemakaavaluonnos on nähtävillä 27. toukokuuta saakka. Luonnoksesta saatujen mielipiteiden ja lausuntojen perusteella laaditaan kaavaehdotus, joka tulee vielä uudelleen nähtäville.

 

Kommentoi

Hae sivuilta