Julkaistu    |  Päivitetty 
Heidi Lahtinen

Ryhtyisitkö Erä-Raineriksi?

Kokeneiden erämiesten osaamista halutaan hyödyntää uuden hankkeen kautta. 

Eränkäynti on murroksessa. Monet maaseudun metsästysseurat ukkoutuvat ja samaan aikaan yhä useampi kaupunkilainen haluaa metsästyksestä itselleen uuden harrastuksen. Kaupunkilaismetsästäjällä ei välttämättä ole tuttavapiirissä opastajaa, joka ohjaisi untuvikon eränkäynnin poluille.

Vastaavasti joku kokenut erämies saattaisi kaivata oppipoikaa tai -tyttöä, jolle voisi siirtää sitä osaamistaan, mitä on vuosikymmenten aikana hankkinut. Kaupunkilaisten ja erityisesti naismetsästäjien määrä on tasaisessa kasvussa.

Suomen Metsästäjäliiton Pohjois-Karjalan piirin hallinnoiman kaksivuotisen Metku-hankkeen tarkoituksena on luoda eräpalveluita, jotka tukevat olemassa olevia yrityksiä tai luovat uutta.

–  Lähes alalla kuin alalla on nykyään personal trainereita. Eränkäynnin saralla meillä voisi olla ”Erä-Rainereita”, jotka toimisivat nuorten metsästäjien personal trainereina ja opastaisivat uusia harrastajia eränkäynnin poluille. Erä-Raineri voisi toimia myös eräoppaana ja tarjoutua esimerkiksi koiransa kanssa avuksi jahtiin, visioi hankkeen tutkimustyöstä ja tiedottamisesta vastaava Kaisa Huttunen.

Pilotteja etsitään

Metkun vetovastuu on Metsästäjäliiton Pohjois-Karjalan piirillä ja sen puheenjohtajalla Antti Kuivalaisella. Kuivalainen toivoo, että metsästysseurojen, kyläyhdistysten, yrittäjien ja maanomistajien yhteistyötä kehittämällä päästäisiin laajentamaan tarjolla olevia erä- ja luontomatkapalveluita. Hanke on suunnattu tässä vaiheessa Enon, Lieksan ja Ilomantsin toimijoille.

–  Olemme kutsuneet pilottialueiden kylät, metsästysseurat ja matkailuyrittäjät aloituspalaveriin, jossa hanketta esitellään. Enossa kokoonnutaan 30.5. ja toivomme tietenkin runsasta osanottoa, Kuivalainen sanoo.

Tarkoitus on valita muutama pilottiseura, joiden kanssa ideoita lähdetään kehittämään ja testaamaan käytännössä. Kuivalainen haaveilee, että eräopas- ja majoituspalveluiden lisäksi voitaisiin tulevaisuudessa järjestää esimerkiksi kylien yhteisiä villiruokapeijaisia, joissa metsästysseurat vastaavat riistasta, majoitusyrittäjä ruuan valmistuksesta ja kyläyhteisöt ohjelmasta.

Hanke ei keskity pelkkään metsästysmatkailuun vaan pyrkii kehittämään luontoretkipalveluita monipuolisesti.

Metku-kokoontuminen Enon Lounaskulmassa ma 30.5. kello 18 alkaen.

Kommentoi

Hae sivuilta