Julkaistu    |  Päivitetty 
Kaisa Keränen

Historiallinen kioski löytyi Kontioniemestä

Ida Kolin tytär Eila Koli seurusteli Pertti Räsäsen kanssa, jonka äiti Linda taas kuului Lotta Svärd- järjestön johtokuntaan. Tämän uskotaan vaikuttaneen osittain siihen, miksi kioski siirrettiin juuri nykyiselle paikalleen. Kuvassa Ida Koli tyttärenpoikansa Jukka Räsäsen kanssa. Kuva vuodelta 1961 Eila Lindholmin arkistoista. Ida Kolin tytär Eila Koli seurusteli Pertti Räsäsen kanssa, jonka äiti Linda taas kuului Lotta Svärd- järjestön johtokuntaan. Tämän uskotaan vaikuttaneen osittain siihen, miksi kioski siirrettiin juuri nykyiselle paikalleen. Kuvassa Ida Koli tyttärenpoikansa Jukka Räsäsen kanssa. Kuva vuodelta 1961 Eila Lindholmin arkistoista.

Remonttitöiden yhteydessä kattotuolirakenteista löytynyt kirvesmiesmerkintä paljasti rakennuksen alkuperän.

Eräänä kesäyönä noin 70 vuotta sitten nähtiin siihen aikaan erikoinen muutto, kun kokonainen kioskirakennus vaihtoi paikkaansa Kontiolahden kirkonkylältä Kontioniemeen. Aikalaiset ovat pohtineet, että rakennuksen siirron on sen aikaisilla välineillä pitänyt tapahtua siten, että kioskin alle eteen on aina kannettu uusi puunrunko, joiden varassa rakennus on sitten traktorin perässä rullannut. Siirtoa seurasi suuri saattojoukko uteliaita kyläläisiä ja nuorisoa, eihän moista ihmettä joka päivä päässyt näkemään.

Uudella paikalla kioskinpidon aloitti evakkona Kontiolahteen tullut Ida Koli tyttärensä Eilan kanssa. Heidän asuinrakennuksensa sijaitsi samalla tontilla, jolle kioski siirrettiin. He pyörittivät kahviota 60-luvun alkuvuosille saakka. Myöhemmin tontti siirtyi seuraavalle omistajalle, ja aikojen saatossa rakennuksen alkuperä unohtui, ja käyttämättä jäänyt rakennus alkoi ränsistyä.

Puutarhamökiksi

Kioskin viereisellä tontilla sijaitsi Kari Reinikaisen synnyinkoti, jonka hän osti vaimonsa Kirsi Karjalaisen kanssa 2009. Vuonna 2018 myös viereinen tontti tuli myyntiin, ja Reinikainen ja Karjalainen ostivat sen saadakseen lisätilaa kasvimaalle. Tontin nurkassa kyhjöttävä rakennus sai Reinikaiset pohtimaan sen kohtaloa. Jostain saunapaneelin tapaisesta rakennettu katto oli täysin laho eivätkä muutkaan osat olleet kehuttavassa kunnossa. Reinikaiset kuitenkin päättivät ottaa sen projektikseen ja kunnostaa siitä puutarhamökin. Heidän alun perin sotainvalidien kioskiksi veikkaamallaan rakennuksella oli suurempia tarinoita kerrottavana.

- Purkutöiden yhteydessä löytyi yhdestä lankunpätkästä kirvesmiesmerkintä, joka kertoi rakennuksen olevan Lotta Svärdin Kontiolahden paikallisosaston kahvila. Arvostus rakennusta kohtaan nousi hetkessä, Reinikainen kuvailee.

Suunnitelmat puutarhamökistä muuttuivat hetkessä ja Reinikaiset päättivät kunnostaa historiallisen rakennuksen alkuperäiseen kuosiinsa.

- Rakennusta on nyt laitettu nostalgiahengessä ja sinne on hankittu sen ajan tuotteita. Kioskin pohjan alta löytyi myös sen aikaisia mainoskylttejä, kuten limonadimainoksia.

Tarinan kertoja

Sattuman kaupalla Reinikaiset saivat myös vinkin ihmisestä, joka osaisi heille kioskin historiaa valottaa.

- Pari ohikulkijaa huomasi, että olimme remontoimassa rakennusta ja pysähtyivät juttusille. He kehottivat ottamaan yhteyttä kirkonkylällä asuvaan Aira Puhakkaan, jos haluaisimme tietää rakennuksesta enemmän.

Ja Aira Puhakka muisti hyvin lottakioskin ajalta, jolloin se sijaitsi kirkonkylällä nykyisen S-Marketin ja Rosalindan välimaastossa.

- Munkkeja siellä ainakin oli myynnissä ja Pommacia. Oli joitain makeisiakin, Puhakka kertoo.

Hän kertoo myös, että kioskissa oli paljon koululaisia töissä. Siihen aikaan kun alaikärajoja pilsnerin myynnillekään ei tunnettu. Hän on erittäin onnellinen siitä, että kioskirakennus on edelleen olemassa.

- Se tuntuu ihanalta. Kaikista tärkeintä on, että se on täällä ja se on kunnostettu.

Vieläkö aukeaa?

Jo montaa asiakasta palvellut kioskirakennus hehkuu nyt uutta loistoaan koivujen katveessa. Osa kioskin terassista oli sirkkelöity jo siirtovaiheessa pois, mutta muuten rakennus on lähes tulkoon entisellään. Reinikaiset ovat pohtineet jonkinlaisen pop up -kioskin avaamista mahdolliseksi jossain vaiheessa, jolloin kioski pääsisi entiseen tehtäväänsä.

- Vielä ei ole mitään varmoja suunnitelmia, mutta eihän sitä tiedä, jos kioskin luukut vielä joskus avautuvat, Kari Reinikainen vihjaa lupaavasti.

Kommentoi

Hae sivuilta