Julkaistu    |  Päivitetty 
Suvi Palosaari

Kimmo Kirves on tuonut kirjoja Suomeen maailmaa kolutessaan ja perusti mökilleen pienen yksityisen kirjaston

Mökkitien kyltti paljastaa, että Puson kylällä on Kivikirveen kirjasto. Suvi Palosaari Mökkitien kyltti paljastaa, että Puson kylällä on Kivikirveen kirjasto.

Kontiolahden Pusossa on pieni yksityinen kirjasto, josta lähiseudun mökkiläiset voivat löytää maailman eri kolkilta kerättyä mielenkiintoista kesälukemista.

Oletko koskaan tutustunut iranilaisista matoista, espanjalaisen Francisco de Goyan etsauksista tai vaikkapa Grönlannista kertoviin kirjoihin? Nämä ja monet muut kiehtovat teokset ovat kulkeutuneet joensuulaisen Kimmo Kirveen, 64, mukana Pusoon Kivikirveen kirjastoon. Noin parintuhannen teoksen kokoelma on kertynyt Kirvekselle vuosikymmenten mittaan, sillä hän on innokas lukija ja kirjojen ystävä. Kokoelmasta löytyy mittavasti ulkomaisia teoksia Kirveksen maailmanmatkoilta sekä suomalaista tuotantoa.

Repussa kotiin

Noin 40 vuoden ajan maailmaa kiertänyt ja uransa Karjalaisella tehnyt valokuvaaja Kimmo Kirves kuvailee, että reppureissaajana mukaan tarttui matkakohteiden kirjallisuutta aina mahdollisuuksien mukaan.

- Olen tuonut kirjoja repussa kun eväät on syöty, hän hymyilee.

Kirjoja on kertynyt niistä maailmankolkista, joihin Kirves on tykästynyt matkoillaan.

- Esimerkiksi kun liftasin Japanissa, innostuin japanilaisesta kirjallisuudesta.

Kirjat toimivat Kirveksen mukaan matkustamisen ja retkien kanssa käsi kädessä - alueen kirjallisuutta tavallaan ymmärtää paremmin, kun siihen on olemassa läheinen kontakti. Mielenkiintoisia kirjoja Kirves on löytänyt paikallisten asukkaiden suosituksesta.

- Tutustun ihmisiin helposti, ja he vinkkaavat, että lue tämä.

Kirveksen kirjakokoelmassa on kirjoja esimerkiksi Pohjois- ja Etelä-Amerikan maista ja Aasiasta.

- Venäläistäkin kirjallisuutta löytyy, vaikka siellä en ole reissannut, vaan mennyt vain Siperian läpi junalla.

Kirjoja vinkkien kera

Mökkikirjastosta Kirves sai ajatuksen, kun hänen paljon matkaava perheensä vaihtoi omakotitalon kerrostaloasuntoon, eikä mittavalle kirjakokoelmalle ollut enää yhtä paljon tilaa kuin aiemmin. Kun kirjat löysivät paikkansa vuonna 2015 valmistuneelta mökiltä, kertoi Kirves kirjastohaaveestaan Herajärvipäivillä. Sana mielenkiintoisesta teoskokoelmasta alkoi levitä aktiivisten mökkiläisten keskuudessa.

- Ihmiset voivat lainata kirjoja tästä niin halutessaan. Kesäkuun alusta alkaen viikonloppuisin yritän päivystellä täällä, ja jos tutut majailevat täällä, he voivat toimia samalla vt. kirjastonhoitajina, Kirves nauraa.

Kirveksen kirjastosta saa napattua mukaansa kirjan lisäksi myös innokkaan kirjaharrastajan vinkkejä.

- Jos innostun jostakin kirjailijasta, kerään niitä, ja voin pikkuisen toimia kirjanvinkkaajanakin. Esimerkiksi V.S . Naipaulin kirjat olen kerännyt kaikki. Koiraihmisille hyviä kirjoja ovat John Steinbeckin Matka Charleyn kanssa sekä Paul AusterinTimbuktu. Kun olen ollut Keski- ja Etelä-Amerikassa, niin sieltä on sattunut mukaan kolumbialaisen Gabriel García MárquezinMama Granden hautajaiset. Suomalaistakin kirjallisuutta löytyy - ja runoutta! Olen edesmenneen Sirkka Turkan fani, Kirves paljastaa.

Kuvagalleria

Kommentoi

Hae sivuilta