Julkaistu    |  Päivitetty 
Maarit Hämäläinen-Koljonen

Ainahi kahesti viikkoon lämpijjää koin sauna

Saunamuisteloissa mukana Arto Soikkeli (takana vasemmalla), Ahti Soikkeli (takana oikealla), Reino Hassinen (alhaalla vasemmalla), Aini Hassinen (alhaalla keskellä) ja Irja Soikkeli (alhaalla oikealla). Maarit Hämäläinen-Koljonen Saunamuisteloissa mukana Arto Soikkeli (takana vasemmalla), Ahti Soikkeli (takana oikealla), Reino Hassinen (alhaalla vasemmalla), Aini Hassinen (alhaalla keskellä) ja Irja Soikkeli (alhaalla oikealla).

Saunominen on luonnollinen ja oleellinen osa monen suomalaisen elämää. Niin se on myös uimaharjulaisille Aini, 84 ja Reino Hassiselle, 90, joilla on kolme saunaa lämmitettävänä, ja saunottua tuleekin useamman kerran viikossa.

Yksi saunoista on vuonna 1983 valmistuneessa Uimaharjun omakotitalossa ja kaksi Pirttivaarassa.

- Pirttivuaran rannassa oleva sauna on rakennettu ennen sottii, 1930-luvun alakupuolella, ja savusauna on tehty vuonna 1991 lankoni Urho Hassisen kanssa naapuritilalla olleen vanahan riihen hirsistä. Tämä paikka on meille hyvinnii tärkee ja rakas. Tiällä on vietetty pitkiihi aikoja, vuan nykysi vähemmän, semmosii piipahuksii, ja erityisesti marjastusaikkaan, kertoo Reino.

- Ja miehän synnyinnii saunassa tiällä. Sitä saunoo ei tosin ennee ouk pystyssä.

- Ainahi kahesti viikkoon lämpijää Uimaharjun koin sauna. Ja kun Pirttivuarassa ollaan, niin usseemmannii kerran saunoja lämmitettään, kertoo Aini Hassinen.

- Kyyvit hoituu Uimaharjussa asuvan pojan, hänen vaimonsa ja sukulaisystävviin avulla. Ja samoilla reissuilla kuskattaan kulukkiissaan tiältä saunapuut kotsaunnaan. Ja puut tehhään tietystik ainnaa ite.

Molemmilla on mukavia muistoja saunomisesta ja siihen liittyvistä tapahtumista.

- Nuorempana talavella oli mukavoo pyörrii hangessa löylyjen välillä ja vähän vilivotella. Joinahi talavina oli niin paljo tupruttana lunta saunapolulle, jotta suksilla piti männä saunommaan. Ja mittää avantouintii ei sillon harrastettu, pyykithän myö avannossa huuhottiin, naurahtaa Reino Hassinen.

- Kun olin nuori, niin saunomisen yhteyvessä kalloin kanssa kilipoo uittiin luotokiville. Ja kun piäsin perille, ei kaloja ennee näkynä, muistelee Reino Hassinen. Vene tiällä on ollunna ainaa, nyttehii kaks. Kalastus on jiänynnä vähemmällä, ei oo verkkoja ennee vesissä.

- Entisaikaan saunottiin vain kerran viikossa ja se ol lauvantaisin, puintiaikkaan ja puintipäivinä tietysti usseemmannii kerran, muistelee Enon Sarvingissa syntynyt Aini Hassinen.

- Saunaan mäntiin perhekunnittain, kukkii talo tavallaan, ja vastan kanssa kylyvettiin. Joulusauna ja juhannussauna ei eronna muista saunoloista, sitä saunottiin mitä saunottiin.

Mukana tarinoimassa, kuuntelemassa ja muistelemassa olivat Uimaharjun Juttuvaarassa asuvat Ainin ja Reinon kummipoika Arto Soikkeli sekä hänen sisaruksensa Irja ja Ahti Soikkeli.

- Saunan lämmittäminen, tulen sytyttäminen ja kahtominen sekä lämpötilan nousun seuraaminen ovat kaikki olennaisesti saunomiseen kuuluvaa nautintoa, toteaa Ahti Soikkeli.

Kommentoi

Hae sivuilta