Julkaistu    |  Päivitetty 
Susanna Lehikoinen-Eriksson

Kirkonrotasta rosvoon ja poliisiin - mitä jos tänä kesänä opettelisit uuden pihapelin tai palauttaisit vanhan tutun sännöt mieleesi?

Kesäpäivää pelien parissa niin lapsena kuin aikuisenakin. Mikko Makkonen Kesäpäivää pelien parissa niin lapsena kuin aikuisenakin.

Lasten ja nuorten ohella aikuistenkin kannattaa kokeilla, millaisia naurunpyrskähdyksiä saa aikaan pihapelimuistoja viritellessään.

Kymmenen tikkua laudalla

Valitaan yksi leikkijä etsijäksi, ja asetetaan kymmenen tikkua laudan päälle. Yksi leikkijöistä polkaisee lautaa, jolla tikut ovat, ja etsijän kerätessä tikkuja muut juoksevat piiloon.

Kerättyään tikut laudalle etsijä huutaa: kymmenen tikkua laudalla! ja alkaa etsiä piiloutuneita.

Kun etsijä näkee piiloutuneen, hän koskee lautaa ja huutaa löydetyn nimen. Löydetty tulee piilosta pois laudan luo, mutta löydetyt voi "pelastaa" polkaisemalla lautaa ennen etsijää. Silloin kaikki löydetyt saavat lähteä uudelleen piiloon ja peli alkaa alusta.

Kirkonrotta

Etsijä kääntyy seinään päin. Muut leikkijät silittävät etsijää selästä ja sanovat: "Puhdas selkä vasta pesty. Kuka siihen pisti?" Joku koskettaa muita selkeämmin selkään. Etsijä kääntyy ja yrittää arvata, kuka se oli.

Hän arvaa esimerkiksi Leenan, joka kysyy "Onko totta?". Etsijä vastaa "Niin totta kuin kirkonrotta", jolloin Leena sanoo "Määrää matka!" tai "Määrää luku!"

Etsijä määrää esim. "Lue viiteenkymmeneen!" Jos hän on ollut oikeassa, Leena tekee pyydetyn asian. Jos etsijä on väärässä, Leena huutaa: "Tee itse!"

Tehtävän aikana muut menevät piiloon. Etsijä huutaa: "Rotta kotona" ja lähtee etsimään toisia. Löydettyään jonkun, molemmat lähtevät juoksemaan kotipesään. Jos piilossa ollut ehtii ensin, hän huutaa "Oma rotta!" tai voi pelastaa muut jo löydetyt huutamalla "Kaikki pelastettu!", jolloin kaikki voivat piiloutua uudestaan.

Jos etsijä ehtii aikaisemmin, hän huutaa nimen mukaan "Pekan rotta!", ja Pekka liittyy löydettyjen seuraan.

Keinupallo / Keinupolttis

Valitaan etupolttaja ja takapolttaja, loput keinuvat keinussa.

Etupolttaja seisoo edessä noin viiden metrin päässä ja takapolttaja keinujen takana. Polttajat yrittävät polttaa pelaajia heittämällä heitä pallolla ja näin päästä itse penkille. Heiton saa suorittaa siitä mistä pallon saa kiinni tai siirtyä heittoviivalle.

Etupolttajan päästessä keinumaan takapolttajasta tulee etupolttaja ja poltetusta takapolttaja. Pelaaja palaa polven yläpuolelle osuneesta heitosta (ei päästä) sekä kopista tai yhdellä pompulla kiinni otetuista kopeista. Takapolttaja palauttaa pallon etupolttajalle tai yrittää polttaa keinujia heittämällä pallon keinujen vaakapuun yli.

Pelaajat yrittävät potkaista heitetyn pallon kauaksi. Pelissä on mahdollista kerätä lisäelämiä eli kun polttaja hakee palloa, keinujat voivat käydä sovitulla merkillä ja ansaita itselleen elämän, jolloin seuraavasta palosta ei joudu polttajaksi. Pelaaja palaa, jos ei ehdi penkille ennen kuin polttaja on palannut viivalle ja huutanut Irti!.

Lähde: Mannerheimin Lastensuojeluliiton ylläpitämä leikkipankki.fi

Näitä pihapelejä lukijamme muistelivat leikkineensä lapsena

10 tikkua laudalla

Pöntteröä

Mökillä saaressa juhannuksen aikaan on perinteisesti Krokettikisat, siinä mukavasti vierähtää muutama tunti, kun tekee pitkän radan. Sulkapalloa, Petanque, sitten on mökkipeli mölkyn tyylinen.

Kirkonrottaa, Nurkkajussia, Tervapataa...

10 tikkua, minun lapsuudessa sitä sanottiin lekunlaudaksi! Nurkkaukko ja vähän isompana Kuningaspallo, jota pelattiin Huhuksen koulussakin, helpompi versio pesäpallosta. Mustaa miestä, kun oli lapsia enempi, polttopallo. Ruutua hypättiin jo 1956.

Tervapata, peili.

Rosvo ja Poliisi, Kiikkupolttis.

En muista nimeä, mut pallo heitetään katolle ja muut "juoksee karkuun" ja huudetaan jonkun nimeä. Jos sai kopin niin sai heittää takaisin katolle, jos ei saanut kiinni niin piti ottaa pallo kiinni ja huutaa jotakin ja yrittää polttaa se pallolla.

Joku leikki oli, jossa 2-3 keinui ja yks heitti palloo. Keinuja potkas palloo ja kuinka monesta pompusta sai kiinni niin jotain.

Ruutua hypättiin ja narua sekä pelattiin "maata", jossa piirrettiin maahan suuri ympyrä, jaettiin se kahtia toisen kanssa, sitten heitettiin kepillä toista jalkoihin ja jos osuttiin sai piirtää niin ison osan toisen "maasta" itselleen minkä osumakohdassa yletti. Twistiä hypittiin myös, peiliä ja väriäkin pelattiin, joissa muut seisoivat rivissä yhden seistessä selin muihin seinän vierellä, sitten arvuuteltiin vaatteiden värejä tai yritettiin seisojan huomaamatta häntä lähestyä ja päästä hipaisemaan.

Petankkia.

Piilosilla oloa sekä rosvoa ja poliisia.

Hippasta ja piilosta.

Nelimaalia, rosvoa ja poliisia, kuminauhatwistiä.

Kommentoi

Hae sivuilta