Julkaistu    |  Päivitetty 
Susanna Lehikoinen-Eriksson

Vinkkejä viljelylaatikon perustamiseen

Pohjois-Karjalan marttayhdistyksen kotipuutarha- ja ympäristöneuvoja Mikko Salo vinkkaa, että lavakauluksen pohjalle kannattaa laittaa sanomalehtipaperia. Se estää rikkaruohojen nousemista ja pitää viljelmän alla kosteutta. Susanna Lehikoinen-Eriksson Pohjois-Karjalan marttayhdistyksen kotipuutarha- ja ympäristöneuvoja Mikko Salo vinkkaa, että lavakauluksen pohjalle kannattaa laittaa sanomalehtipaperia. Se estää rikkaruohojen nousemista ja pitää viljelmän alla kosteutta.

Lavakauluksessa eli viljelylaatikossa voi viljellä lähes mitä vain riippuen, montako laatikkoa pinoaa päällekkäin. Salaattien ja yrttien juuret tarvitsevat vain vähän tilaa ja pärjäävät yhden viljelylaatikon korkeudessa, kun taas juurekset kuten nauris, porkkana, peruna, lanttu ja punajuuri tarvitsevat korkeutta noin 60 senttimetriä.

Lavakauluksen alta voi halutessaan poistaa nurmikon, mutta se ei ole pakollista. Sen jälkeen lavakaulus painetaan maahan ja täytetään. Pohjois-Karjalan marttayhdistyksen kotipuutarha- ja ympäristöneuvoja Mikko Salo neuvoo, että pohjalle kannattaa laittaa noin 2,5 senttimetriä paksu kerros himmeäpintaista paperia, esimerkiksi sanomalehtiä.

- Tiiviisti reunoja myöten paineltu paperi estää rikkaruohojen nousemisen laatikkoon ja muodostaa pohjalle nestepankin. Multaan voi myös sekoittaa rahkasammalta tai turvetta kasteluväliä pidentämään.

Tavallinen puutarhamulta kannattaa lannoittaa puutarhan yleislannoitteella tai esimerkiksi kanankakalla. Lannoitteen voi sekoittaa koko multaan tai tehdä erillisiä, noin 10 senttimetrin syvyyteen laitettavia lannoitekuoppia, joista kasvi saa tarvitsemansa ravinteet juurten yltäessä taskuun. Lannoittaminen ei ole välttämätöntä, jos kasvattaa salaattia tai yrttejä, sillä ne eivät juuri hyödy lannoittamisesta.

Erityisesti salaatteja ja yrttejä kylväessä laatikkoon voi laittaa päällimmäiseksi noin senttimetrin verran kylvömultaa, sillä hienojakoiseen multaan on helppo kylvää pienet, hennot siemenet.

Laatikot voi halutessaan käsitellä syötävien kasvien kasvulaatikoille tarkoitetulla aineella.

- Viljelylaatikon voi maastouttaa pikakahvilla tai todella vahvalla suodatinkahvilla hieromalla kahvi sienellä istutuslaatikkoon. Kahvissa on myös sen verran rasvaa, että se uppoaa puuhun ja pidentää kehikon käyttöikää, Mikko Salo vinkkaa.

Kommentoi

Hae sivuilta