Julkaistu    |  Päivitetty 
Suvi Palosaari

Valtion koronaministerityöryhmä suositti uusia rajoituksia: harrastuksiin ja kokoontumisiin rajoituksia, koululaiset rutiinitestauksiin - päätökset aluehallintovirastojen käsissä

Ministerityöryhmä suosittelee rajoituksia sisätiloihin. Toteutuessaan tämä koskisi myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Mikko Ahvenainen Ministerityöryhmä suosittelee rajoituksia sisätiloihin. Toteutuessaan tämä koskisi myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa.

Koronaministerityöryhmä esitti toimia koronaepidemiatilanteen hillitsemiseksi perjantaina 7. tammikuuta. Se suositteli, että voimassa olevia rajoituksia jatkettaisiin toistaiseksi tammikuun loppuun asti ja samalla suositti uusia rajoituksia, jotka koskevat sisätiloja, tilaisuuksia ja ravintoloita.

Mahdolliset päätökset koronaministerityöryhmän esityksistä tekevät aluehallintovirastot.

Koululaisille suositellaan koronatestauksia kahdesti viikossa

Koulut aloittavat toimintansa maanantaina 10. tammikuuta Joensuussa ja Kontiolahdella lähiopetuksena. Kontiolahti on tiedottanut lasten vanhemmille, että kuudesluokkalaisista alkaen koulujen sisätiloissa ja koulukuljetuksissa on vahva maskisuositus. Yhdysluokissa 5-¬6 maskisuositus koskee myös viidesluokkalaisia.

Perjantain suosituksessaan ministerityöryhmä piti tärkeänä koulujen ja oppilaitosten terveysturvallisuuden parantamista vauhdittamalla lasten ja nuorten rokotuksia ja lisäämällä kotitestaamista. Työryhmä suosittelee testaamaan perusasteen ja toisen asteen oppilaat kahdesti viikossa - jos opetusryhmässä todetaan useita tartuntoja, voidaan testausta lisätä tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä esimerkiksi 3-5 kertaan viikossa.

Sisätilarajoitukset koskevat rajoitukset vaikuttavat myös lasten ja nuorten harrastustoimintaan

Ministerityöryhmä katsoo, että sisätilojen käyttöä ja sisätiloissa järjestettäviä tilaisuuksia on rajoitettava merkittävästi koko Suomessa. Kunnat ja aluehallintovirastot ohjataan varmistamaan, että kaikki välttämättömät, sisätilojen käyttöä ja tilaisuuksia koskevat rajoitukset kaikissa riskiluokissa on otettu leviämisalueilla käyttöön tartuntatautilain mukaisesti.

Tämä tarkoittaa myös lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajaamista. Matalan riskin ulkotilaisuuksia voidaan yhä järjestää, jos lähikontaktit voidaan välttää.

Sisällä järjestettäviin yksityistilaisuuksiin osallistuvia kehotetaan tekemään kotitesti ennen perheen ulkopuolisten ihmisten tapaamista. Kerrallaan suositellaan tapaamaan korkeintaan viittä perheen ulkopuolista henkilöä. Ministerityöryhmä korosti myös ihmisten omaa vastuuta tartuntojen ehkäisyssä.

Ravintolat kiinni ilta kuudelta

Ministeriötyöryhmän mukaan kaikkien ravintoloiden aukiolo rajoitetaan päättymään kello 18.00.Tällä hetkellä koronapassilla ruokaravintolat voivat olla auki kello 20:een asti. Asiaa koskeva valtioneuvoston asetus annetaan mahdollisimman pian.

Lisäksi FFP2-kasvomaskien käyttöä suositellaan laajennettavaksi. THL ja Työterveyslaitos antavat tästä tarkemmat ohjeet viikolla kaksi.

Suomen sisärajavalvontaa aiotaan jatkaa valtioneuvoston päätöksellä ainakin tammikuun loppuun saakka.

Kommentoi

Hae sivuilta