Julkaistu    |  Päivitetty 
Taru Tykkyläinen

Dopingurheilijan tulosten mitätöinti johti kohuun – IBU päätti, että kauden 2013–2014 voitto jaetaan sekä Tora Bergerille että Kaisa Mäkäräiselle

Kaisa Mäkäräinen juhli uransa toista maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa vuonna 2014. Uran aikana niitä kertyi vielä yksi lisää. Arkistokuva maaliskuun 2014 osakilpailusta Kontiolahdelta. Arkistokuva: Alpo Kukkonen Kaisa Mäkäräinen juhli uransa toista maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa vuonna 2014. Uran aikana niitä kertyi vielä yksi lisää. Arkistokuva maaliskuun 2014 osakilpailusta Kontiolahdelta.

Ampumahiihtouransa viime kauteen päättänyt Kaisa Mäkäräinen säilyttää kauden 2013-2014 kokonaiskilpailun voittonsa.

Kansainvälisen ampumahiihtoliiton (IBU) johtoryhmä päätti tiistaina, että Kaisa Mäkäräinen ja norjalainen Tora Berger jakavat kauden 2013-2014 maailmancupin kokonaisvoiton. Loppukaudesta tiukaksi käyneen kokonaiskilpailun voittoa juhli aikoinaan Mäkäräinen.

Tapahtumaketju sai alkunsa, kun venäläisen, dopingista kiinni jääneen Olga Zaitsevan tulokset mitätöitiin yhdeksän osakilpailun osalta. Kokonaiskilpailun tulosten uudelleenlaskenta johti siihen, että Berger nousi neljällä pisteellä vuonna 2014 voittoa juhlineen Mäkäräisen edelle.

Loppuviikosta epäiltiin, että Mäkäräinen voisi menettää kokonaan oman tittelinsä ja yksin Berger julistettaisiin kokonaiskilpailun voittajaksi. Pohdinnassa oli myös se, joutuisiko Mäkäräinen luovuttamaan oman palkintonsa Bergerille ja mitä kävisi kokonaiskilpailun voitosta myönnetyille palkintorahoille. Päätöksen myötä kristallipallo pysyy Mäkäräisen palkintokaapissa.

IBU perustelee päätöstään muun muassa sillä periaatteella, että puhdasta urheilijaa ei pidä rangaista toisten urheilijoiden dopingrikkomuksista. IBU:n tiedotteessa Kaisa Mäkäräinen ilmaisee tyytyväisyytensä päätökseen.

- On reiluin ratkaisu jakaa kaksi kristallipalloa, ja olen erittäin iloinen Toran puolesta. Tietenkään palkinnon voittaminen seitsemän vuotta myöhemmin ei ole sama asia kuin kilpailupäivänä voittaminen eikä hän saanut kaikkia niitä etuja, jotka suuren voiton myötä tulevat, Mäkäräinen kommentoi englanninkielisessä tiedotteessa.

Myös Tora Berger totesi päätöksen olevan hyvä kummankin urheilijan kannalta. Hän jatkoi, että hänestä olisi tuntunut todella pahalta, jos Mäkäräinen olisi joutunut palauttamaan oman palkintonsa. Berger päätti uransa kauden 2013-2014 jälkeen.

Bergerille ja Mäkäräiselle järjestetään yhteinen palkintoseremonia jonkin tulevan maailmancupin osakilpailun yhteydessä. Berger saa myös omat palkintorahansa kokonaiskilpailun voitosta.

Kommentoi

Hae sivuilta