Julkaistu 

Itsenäisyyspäivää vietetään pakkassäässä

Höytiäinen 4. joulukuuta. Suvi Palosaari Höytiäinen 4. joulukuuta.

Itsenäisyyspäivän sää on enimmäkseen poutainen. Lämpötilat ovat ajankohtaan nähden jopa noin 10 astetta tavanomaista kylmempiä. Ilmatieteen laitoksen perjantaina 3. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivän sää on kylmä ja pakkanen on kireää.

Enimmäkseen sää on poutainen, pohjoisessa laajalti selkeä. Etelästä alkaen sää kuitenkin muuttuu pilvisemmäksi ja maan etelä- ja itäosaan leviää lumisadealue. Maanantain aikana uutta lunta kertyy maan eteläosaan paikoin pari senttimetriä, tiistain aikana muutama senttimetri lisää maan etelä- ja keskiosaan, painottuen itään. Lumisadekertymästä on vielä vaikea antaa tarkempaa arviota.

Lämpötilat ovat ajankohtaan nähden jopa noin 10 astetta tavanomaista kylmempiä. Lämpötila on maan keskiosassa -15…-25 astetta, ja pohjoisosassa kylmimmillään jopa -25…-35 astetta. Maan keskiosassa lumisadealueen levittäytyessä etelästä illan aikana, pakkanen hellittää hieman.

Viime vuonna itsenäisyyspäivää vietettiin varsin lauhassa säässä. Vain Keski- ja Pohjois-Lapissa lämpötila oli pakkasen puolella, muualla maassa oltiin enimmäkseen nollan ja reilun kuuden plusasteen välillä. Päivän aikana monin paikoin satoi vettä tai tihkua, Lapissa myös lunta. Maan etelä- ja keskiosissa oli laajalti lumetonta, pohjoisessa lunta oli 10-30 senttimetriä.

Itsenäisyyspäivänä lämpötila on tyypillisesti maan itä- ja pohjoisosissa on yleensä pakkasta. Lunta on koko maassa rannikkoseutuja ja maan lounaisosaa lukuun ottamatta.

Suomen historiaan mahtuu sään puolesta monenlaisia itsenäisyyspäiviä. Erityisen kylmää oli muun muassa vuosina 1973 ja 1985, joista jälkimmäisenä Sallassa mitattiin -37,6 astetta. Lauhimmat itsenäisyyspäivät ovat olleet vuonna 2015, jolloin Maarianhaminassa mitattiin 11,1 astetta ja 2006, jolloin Salossa mitattiin silloiseksi Suomen joulukuun lämpöennätykseksi 10,8 astetta.

Sää Suomen itsenäisyyttä julistettaessa 1917

Ilmatieteen laitoksen arkistojen mukaan vuonna 1917 joulukuu alkoi koko maassa kylmän kirpeässä talvisäässä. Lapissa pakkanen paukkui jopa 30 asteessa. Vielä 5. päivänä sää oli selkeä ja pakkasta oli maan eteläosassa 15 ja keskiosassa 20 astetta. Maa oli lumen peitossa koko maassa. Maan eteläosassa ja Pohjanlahden rannikolla lumipeite oli 10-20 senttimetriä paksu, muualla maassa lunta oli yleisesti jo yli 30 senttimetriä.

Säätyyppi muuttui täysin 6. päivänä joulukuuta. Pohjois-Norjaan ja Fennoskandiaan saapui Pohjois-Atlantilta syvä ja voimakas matalapaine, ja lounainen ilmavirtaus toi tullessaan ensin lumisadetta ja myöhemmin heikkoa vesisadetta. 

Aamulla 6. joulukuuta 1917 lämpötila oli vielä hieman pakkasen puolella ja lunta satoi maan itäisintä osaa lukuun ottamatta kaikkialla. Matalapaineen ja sadealueen liikkuessa itään sää lauhtui päivän mittaan ja muuttui suojakeliksi. Sateet muuttuivat räntä- ja vesisateeksi. Jo iltapäivällä myös Lapissa satoi vettä. Päivä oli siis harmaan tuulinen, sateinen sekä lauha.

Itsenäisyysjulistus annettiin harmaan sateisena ja kovatuulisena päivänä.

 

 

Kommentoi

Hae sivuilta