Julkaistu    |  Päivitetty 
Suvi Palosaari

Hankesuunnitelma Enon uudesta alakoulusta valmistui – tilat suunnitellaan Enon ja Louhiojan koulujen oppilaille

Suunnitelma Enon koulun tontin käytöstä. Grafiikka: Heikki Kotilainen / Karjalainen, lähde: Joensuun kaupunki Suunnitelma Enon koulun tontin käytöstä.

Enon tulevan alakoulun hankesuunnitelma hyväksyttiin maanantaina kaupunginhallituksen omistajaohjausjaostossa. Seuraavaksi asia etenee kaupunginhallitukseen ja sieltä kaupunginvaltuustoon.

Suunnitelmissa kahden koulun oppilaat

Aiemman valtuuston päätöksen mukaisesti alakoulusta rakennetaan yksisarjainen, jossa huomioidaan Louhiojan koulun oppilaiden siirtyminen Enon kouluun tulevaisuudessa.

Viime keväänä kaupunginvaltuusto päätti, että kun Louhiojan alakoulun oppilasmäärä laskee nykyisellä oppilaaksiottoalueella 50 oppilaaseen tai sen alle, koulu lakkautetaan ja oppilaat siirtyvät Enon kouluun.

Uuden koulun valmistuminen ajoittuu kesään 2024, jolloin oppilaat pääsevät kouluun syyslukukaudesta 2024 alkaen. Kun koulurakennus otetaan käyttöön, koulussa on tuolloin arvion mukaan 166 oppilasta mukaanlukien Louhiojan koulun oppilaat (48 oppilasta).

Koulun tilat moneen käyttöön

Uusi alakoulu tulee tarjoamaan tilat opetuskäytön lisäksi esiopetukselle sekä aamu- ja iltapäivätoiminnalle. Päivisin välituntitilana toimiva tila tulee toimimaan iltaisin nuorisotilana. Tilaan tulisi sopia biljardipöytä ja mahdollisesti pingis. Verkkopelejä varten tilaa tulisi muutamalle tietokoneelle ja keittiötila nuorten kokkailua varten.

Ilta-aikoina koulun opetustiloissa kokoontuu kansalaisopiston ryhmiä. Perusopetustiloissa voidaan järjestää esimerkiksi kielten- ja musiikinopetusta, ja entiseen lukiorakennukseen sijoittuvassa taitolassa on mahdollista järjestää kädentaidon kursseja, kuten puu- ja metallitöitä sekä keramiikkakursseja.

Kouluun ei rakenneta sisäliikuntatiloja, vaan liikunnan opetuksessa tullaa hyödyntämään vieressä sijaitsevaa liikuntahallia ja jäähallia sekä koulun piha-aluetta ja sinne perustettavia liikuntapaikkoja.

Materiaalina puu

Koulu tullaan toteuttamaan moduulirakenteisena vuokratilana. Uuden koulurakennuksen, koulun C-osan muutostöiden ja pihan kokonaiskustannusarvio on 6,85 miljoonaa euroa, ja kokonaisuudessa vuokrat tulevat olemaan yli 512 000 euroa vuodessa.

Koulurakennus tulee olemaan pääosin puurunkoinen. Myös väliseinä- ja ulkoseinärakenteet ovat puurakenteisia, samoin yläpohjarakenteet. Julkisivujen ulkoverhous tehdään niin ikään puusta. Rakennustekniset ratkaisut tarkentuvat jatkosuunnittelun aikana.

Koulun suunnittelun kilpailutus järjestetään vuodenvaihteessa 2021-2022. Alustavan aikataulun mukaan urakoitsijoiden kilpailutus tehdään vuodenvaihteessa 2022-2023.

Uuden koulun tilat

6 yleisopetustilaa

1 laaja-alaisen erityisopetuksen tila

2 erityisentuen luokkaa

2 esiopetustilaa

1 esiopetuksen lepo- /ryhmätila

3 jakotilaa

1 nuorisotila / välituntitila

2 ryhmätyöaulaa

kädentaidon tilat sijoitetaan entiseen lukiorakennukseen

isoimpaan yleisopetuksen tilaan sijoitetaan musiikin opetus ja sen välittömään yhteyteen musiikin soitintila sekä musiikin varasto

oppilashuollolle varataan kaksi tilaa; kouluterveydenhoitaja ja koululääkäri toimivat toisessa ja kuraattori ja koulupsykologi toisessa tilassa

oppilaiden kenkien ja vaatteiden säilytys järjestetään sisäänkäyntien yhteyteen, jossa jokaiselle oppilaalle varataan oma säilytyslokerikko

yhteiskäyttötila / ruokasali toimii koulun sydämenä

palvelukeittiö aputiloineen huolto huomioiden

henkilökunnan tauko- ja sosiaalitilat

rehtorin huoneessa työskentelee myös koulusihteeri

wc-tilat oppilaille ja henkilökunnalle, joista osa ilta-aikaan nuorisotoimen ja kansalaisopiston käytössä

varastotilat hajautettuna

koulu varustetaan ajanmukaisella viestintätekniikalla

Pohjapiirrossuunnitelma on nähtävillä hankesuunnitelmasta: http://dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net/joensuu/kokous/2021388-5-23437.PDF

Kommentoi

Hae sivuilta