Julkaistu    |  Päivitetty 
Maarit Hämäläinen-Koljonen

Kiitos ja kunnianosoitus veteraaneille – enolaiset yritykset ja veteraanijärjestöt järjestivät yhteistyössä juhlalounaan veteraaneille sekä veteraanien puolisoille ja leskille

Veteraanien puolisot Aili Hassinen (vas.), Anja Mähönen, Salme Mustonen ja Laila Huikuri. Maarit Hämäläinen-Koljonen Veteraanien puolisot Aili Hassinen (vas.), Anja Mähönen, Salme Mustonen ja Laila Huikuri.

Sotiemme veteraaneille, heidän puolisoilleen ja leskilleen järjestettiin viime lauantaina juhlalounastilaisuus. Lämminhenkisen, Enon Juhla ja Lounaan tiloissa järjestetyn tapahtuman tarjosivat paikalliset yritykset, taustatukenaan eri järjestöt.

Idea veteraanilounaan järjestämiseen syntyi Enon K-Market kauppias Janne Salomaan ja veteraanin puoliso Aili Hassisen yhteistyönä.

- Tämä iki-ihana, oikea päivien piristysruiske Janne kun toimitti kauppatavaroita kotiin, niin otimme puheeksi ruokailun järjestämisen. Ystävyydestä se idea lähti, muisteli Aili Hassinen, 93.

- Tilaisuus on kiitos ja kunnianosoitus paikallisille sotiemme veteraaneille, sotien sukupolvelle ja heidän läheisilleen. Olen iloinen, että tällaisella pienellä yrittäjien ja järjestöjen yhteistyöllä saimme veteraanien juhlalounaan järjestettyä, totesi kauppias Janne Salomaa.

- Veteraanit turvasivat itsenäisyytemme ja jälleenrakensivat maan. Veteraanien työ loi perustan kansamme keskeisille arvoille, vapaudelle ja vastuulle sekä yhtenäisyydelle ja yhteistyölle.

- Kaikkihan nämä tämmöset tillaisuuvet ovat mukavvii, kun näkköö toissii ihmissii ja suapi huastella Ja ruoka ol oikkeenniin hyvvee, kiitos siitä, totesi tilaisuuteen osallistunut, Enon Rajakankaalla asuva veteraani Vihtori Ronkainen, 97.

Viimeiseen iltahuutoon saakka

Pohjois-Karjalassa on rintamaveteraaneja ja sotaveteraaneja yhteensä 187 sekä sotainvalideja 108, selviää Pohjois-Karjalan Sotaveteraanipiirin lokakuussa päivitetyistä tiedoista. Enossa veteraaneja on neljä ja puolisoita sekä leskiä kahdeksan. Heidän keski-ikänsä on hieman yli 96 vuotta.

Vaikka nykyiset piirit, yhdistykset ja osastot puretaan lähivuosina ja tehtävät siirtyvät Sotien 1939-1945 Pohjois-Karjalan perinneyhdistykselle sekä sen kunnissa oleville perinnetoimikunnille, niin veteraanien, puolisoiden ja leskien tuki-ja hoivatyö jatkuu kuten aikaisemminkin. Perinnetyön määrä tulee lisääntymään nuorten keskuudessa, erityisesti kouluissa. Keskeisenä tavoitteena on veteraanien perinnön siirtäminen seuraaville sukupolville.

- Paikallinen toiminta on erittäin tärkeää, ja Enossa omat osastot toimivat viimeiseen iltahuutoon saakka, totesi Enon Rintamaveteraanit ry:n puheenjohtaja Matti Hyttinen.

Ruokailun ja yhdessäolon lomassa kuultiin Väinö Hyttisen laulua. Puolustusvoimien Pohjois-Karjalan aluetoimiston tervehdyksen tilaisuuteen toi majuri Arto Jeskanen.

Veteraanien juhlalounaan järjestivät yhteistyössä K-Market Eno, Enon Juhla ja Lounas, Taksi Pertti Varis ja paikallislehti Pielisjokiseutu. Taustatukensa tapahtumalle antoivat myös Enon Rintamaveteraanit, Enon Sotaveteraanit, reserviläisjärjestöt sekä yksittäiset veteraanien tukihenkilöt. Tilaisuuteen osallistui kaikkiaan parikymmentä henkilöä.

Kommentoi

Hae sivuilta