Julkaistu    |  Päivitetty 
Taru Tykkyläinen

Karvosten kotipihalla loistaa kaikkiaan lähes 30 000 led-valoa – pariskunta iloitsee siitä, että jouluvaloista on iloa heidän lisäkseen myös ihmisille, jotka piipahtavat niitä katselemassa

Helli ja Keijo Karvonen ovat ripustaneet jouluvaloja tontilleen hiljalleen lokakuun alusta alkaen. Nyt he sytyttävät ne päivittäin omaksi ja muiden iloksi. - Valojen laittamisen helpottamiseksi olemme numeroineet puita ja laittaneet keväisin valoketjut muuntajineen omaan, niin ikään numeroituun pussiinsa säilytykseen. Siten ne eivät sotkeennu ja ne on helppo ripustaa taas oikeaan puuhun, Keijo Karvonen kertoo. Taru Tykkyläinen Helli ja Keijo Karvonen ovat ripustaneet jouluvaloja tontilleen hiljalleen lokakuun alusta alkaen. Nyt he sytyttävät ne päivittäin omaksi ja muiden iloksi. - Valojen laittamisen helpottamiseksi olemme numeroineet puita ja laittaneet keväisin valoketjut muuntajineen omaan, niin ikään numeroituun pussiinsa säilytykseen. Siten ne eivät sotkeennu ja ne on helppo ripustaa taas oikeaan puuhun, Keijo Karvonen kertoo.

Ukkolassa asuvien Helli ja Keijo Karvosen kotia ei suotta kutsuta leikkisästi joulutaloksi. Pihapiirissä joka puolella taloa loistaa kaikkiaan lähes 30 000 led-valoa, niin puiden ympärillä, aidan lomitse kuin talon räystäilläkin.

Pariskunta sytyttää lukuisat valosarjansa iltaviideltä, ja ne saavat palaa aina iltayhdeksään saakka.

- Poltamme valoja suunnilleen marraskuun puolivälistä tammi- tai helmikuulle, Keijo Karvonen kertoo.

11 vuotta Rukavedentien päässä asuneet Karvoset kertovat valojen lisääntyneen vuosi vuodelta. Erityisesti he tykkäävät kiertää valoja puiden ympärille.

- Tällä hetkellä valot on ainakin kahdessakymmenessä puunrungossa, viidessä terijoensalavassa ja kahdessa tuijassa, Keijo luettelee.

- Isossa hopeapajussa on kahdetkin valot. Runkojen ympärille kierrämme valot käyttämällä apuna teleskooppivapaa, jonka päässä on makkaranpaistotikku, Helli kertoo.

- Viimeisimpänä laitoimme valot kotamökkiin sisäpuolelle. Siellä on tunnelmallista ja valoisaa istuskella nyt, Keijo lisää.

Tonttuja ja havu-ukkoja

Valojen lisäksi pihapiirissä näkyy myös oma kädenjälki. Valaistun aidan päälle asetetaan vuosittain Keijon vanerista sahaamat ja Hellin maalaamat tonttuhahmot, joita on kertynyt kymmeniä.

- Lisäksi mökin ikkunat ovat sisäpuolelta niin täynnä tonttuja, että varmaan sata tonttua hiippailee täällä kaikkiaan, Keijo laskeskelee.

- Joka vuosi minä niitäkin leikkaan lisää ja lisää, Helli naurahtaa.

Helli on tehnyt pihalle myös havu-ukkoja sekä havupalloja. Monen vuoden ajan tunnelmaa loivat myös jätkänkynttilät, mutta niistä luovuttiin, sillä pariskunnan Pablo-koira pelkää avotulta.

- Ennen näitä sähkövaloja poltin lyhdyissä kynttilöitä, mutta nykyään niitä tulee harvemmin poltettua. Led-valoilla saa niin kätevästi ja vähemmällä vaivalla lyhtyihinkin valot, Helli hymyilee.

Valojen sytyttämisen suhteen Karvoset eivät käytä ajastimia.

- Käsipelissä käymme ne laittamassa päälle ja sammuttamassa. Tulee sen verran liikettä samalla, kun muutamasta katkaisijasta käy laittamassa valot päälle, Helli tuumaa.

Vaivaisukolla vieraskirja

Rukaveden rannalla sijaitsevan talon jouluvaloja ja pihan muita koristeita käydään ihastelemassa sekä talon edustalla olevalta kääntöpaikalta käsin että jäiden tultua myös järven puolelta, josta ne Karvosten omasta mielestä tulevatkin hyvin edukseen.

- Osa käy ihan säännöllisesti esimerkiksi lasten kanssa ja sitten on satunnaisempia kävijöitä, jotka ovat kuulleet valoistamme ja kiinnostuneet, Keijo luonnehtii.

- On mukavaa, että valoista on iloa paitsi meille itsellemme, niin myös muillekin. Nyt ostin vihon portilla päivystävän vaivaisukon viereen, jos ihmiset laittaisivat vaikka nimensä vihkoon. Siitä jäisi mukava muisto, Helli toteaa.

Viime vuoden joulukuussa pihapiiriä käytiin kuvaamassa myös Kymmenen uutisten kevennykseen. Usein pariskunnalta kysytään, eikö kymmenien valosarjojen polttaminen lohkaise lovea lompakkoon.

- Eihän tuo ole vielä hyvin kalliilta tuntunut näiden led-valojen kanssa. Lystiin nähden täysin sen arvoista, Keijo tuumaa.

Keväisin Karvoset purkavat valosarjat muun muassa puista ja aidoilta.

- Räystäsvalot meillä ovat ympärivuotisesti paikoillaan. Tänä vuonna aloimme ripustamaan valoja lokakuun alussa, jotta marraskuulle ehdittiin saada kiireettä valmista. Onhan näiden kanssa oma savottansa, mutta on valoista vain iloakin. Kesäisin aidan päällä ovat tonttujen sijaan kirpputorilta ostetut puukukat, Keijo lisää.

Kommentoi

Hae sivuilta