Julkaistu    |  Päivitetty 
Pielisjokiseutu

Pohjois-Karjalassa on todettu kahden viikon aikana useita joukkoaltistumisia koronavirukselle – ylilääkäri: "Rokottamattomilla on edelleen suuri riski saada vakavia oireita koronaviruksesta"

Koronavirukselle altistuneen tai altistumista epäilevän kehotetaan menemään koronatestiin matalalla kynnyksellä, jos oireita ilmenee. Altistumistapauksissa testiä suositellaan myös rokotetuille, joilla on koronaan viittaavia oireita. Arkistokuva. Taru Tykkyläinen Koronavirukselle altistuneen tai altistumista epäilevän kehotetaan menemään koronatestiin matalalla kynnyksellä, jos oireita ilmenee. Altistumistapauksissa testiä suositellaan myös rokotetuille, joilla on koronaan viittaavia oireita. Arkistokuva.

Pohjois-Karjalassa on todettu useita joukkoaltistumisia koronavirukselle kuluvan viikon ja viime viikon aikana. Altistumisia on todettu kouluissa, oppilaitoksissa, harrastusryhmissä, hoivakodeissa ja yksityistilaisuuksissa, Siun sote tiedotti.

- Koulut ja harrastusseurat ovat tiedottaneet altistuneita omissa kanavissaan ja ohjanneet oireiden seurannasta. Siun sote on ollut yhteydessä kaikkiin karanteeniin asetettuihin. Oireseurantaan ohjattuja kehotetaan edelleen menemään koronatestiin matalalla kynnyksellä, jos oireita ilmaantuu. Torstaiaamupäivään mennessä Pohjois-Karjalassa oli 209 karanteeniin määrättyä henkilöä, kuntayhtymästä kerrottiin.

Viime viikolla maakunnassa varmistui 39 koronavirustartuntaa, kun sitä edellisellä viikolla tartuntoja kirjattiin 48. Pohjoiskarjalaisilla tartuntoja oli viime viikolla 37 kappaletta. Kuluvalla viikolla tartuntoja oli torstaiaamuun mennessä varmistunut 21.

Suurin osa viime viikolla todetuista tartunnoista oli alle 30-vuotiailla. Eniten tartuntoja oli 10-19-vuotiailla. Tartuntoja todettiin viikolla 43 Joensuussa, Kiteellä, Kontiolahdella, Lieksassa, Liperissä, Nurmeksessa ja Outokummussa. Tartuntojen alkuperä saatiin selville 86 prosentissa tapauksista. Ulkomailta saatuja tartuntoja oli kuusi.

Viime viikolla todetuista koronatartunnoista lähes 80 prosenttia todettiin rokottamattomilla henkilöillä ja 13,5 prosenttia yhden rokoteannoksen saaneilla. Noin kahdeksan prosenttia tartunnoista todettiin kaksi rokoteannosta saaneilla.

Uusia altistumispaikkoja listattu

Siun soten verkkosivujen altistumispaikkojen listaan on lisätty useita paikkoja viime päivien aikana. Altistumispaikkojen listan voi tarkistaa osoitteesta https://www.siunsote.fi/koronaviruksen-altistumispaikat.

Koronavirukselle altistuneen tai altistumista epäilevän kehotetaan menemään koronatestiin matalalla kynnyksellä, jos oireita ilmenee. Altistumistapauksissa testiä suositellaan myös rokotetuille, joilla on koronaan viittaavia oireita. Muutoin oireisena tulee muistaa pysytellä kotona ja välttää kontakteja muihin ihmisiin.

- Yli 12-vuotiaista pohjoiskarjalaisista on yhä rokottamatta noin 20 prosenttia. Pandemia ei ole ohi, vaikka rokotukset vakavia tautimuotoja vähentävätkin. Rokottamattomilla on kuitenkin edelleen suuri riski saada vakavia oireita koronaviruksesta. Kasvomaskin käyttö on edelleen tarpeen, jos ollaan lähekkäin useiden ihmisten kanssa. Etenkin jos rokotussuoja on vielä vajaa tai sitä ei ole lainkaan, kannattaa maskia käyttää matalalla kynnyksellä, ylilääkäri Jukka Heikkinen sanoo.

Ikäryhmien rokotuskattavuuksissa on eroja

Pohjois-Karjalassa kaksi rokoterokoteannosta on saanut noin 78 prosenttia yli 12-vuotiaista. Yhden rokoteannoksen saaneita on 84 prosenttia. Korkeimmat rokotuskattavuudet ovat iäkkäimmissä ikäryhmissä. Yli 70-vuotiasta kaksi koronarokotetta on saanut jo yli 90 prosenttia ja 60-69-vuotiaissakin rokotuskattavuus on lähes 90 prosenttia. Iäkkäimpien ikäryhmien korkeat rokotuskattavuudet nostavat myös maakuntamme rokotusten kokonaiskattavuutta.

- Nuoremmissa ikäluokissa rokotuskattavuus jää kuitenkin vielä kauas 80 prosentin kattavuudesta. Esimerkiksi 20-29-vuotiaissa yhden rokoteannoksen on saanut 71 prosenttia ja kaksi annosta 63 prosenttia. Rokotuskattavuus pitäisi ehdottomasti saada korkeammaksi myös nuorissa ikäluokissa, Heikkinen toteaa.

Kommentoi

Hae sivuilta