Julkaistu    |  Päivitetty 
Taru Tykkyläinen

Parkouria, taidetta ja elokuvia – Harrastamisen malli on tuonut Enoon ja Uimaharjuun viisi uutta harrastusmahdollisuutta lapsille ja nuorille

Nella Kärki ja Inka Hämäläinen pääsivät taiteilemaan spraymaalilla emojeita. Nuorten taidetyöpajassa Enon kirkonkylällä tehdään syksyn mittaan katutaiteen lisäksi myös muun muassa seinämaalauksia, sarjakuvia ja julistetaidetta. Taru Tykkyläinen Nella Kärki ja Inka Hämäläinen pääsivät taiteilemaan spraymaalilla emojeita. Nuorten taidetyöpajassa Enon kirkonkylällä tehdään syksyn mittaan katutaiteen lisäksi myös muun muassa seinämaalauksia, sarjakuvia ja julistetaidetta.

Harrastamisen Suomen mallin ensimmäinen vaihe käynnistyi elokuussa. Opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämän hankkeen tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle maksuton ja mieluisa harrastus koulupäivän yhteydessä.

Sekä Joensuun kaupunki että Kontiolahden kunta ovat mukana valtakunnallisessa hankkeessa. Harrastamisen mallia toteutettiin Kontiolahdella pilottihankkeena jo kevätlukukaudella 2021.

Hankkeen kohderyhmää ovat sekä ala- että yläkoululaiset. Joensuussa tavoitteena on perustaa 80 harrastusryhmää.

- Suurin osa ryhmistä kestää koko lukuvuoden ajan olettaen, että osallistujia on. Joissain ryhmissä kokeillaan erilaisia teemoja, mutta harrastusaika ja -paikka pysyvät samoina. Sitten on myös lyhyempiä kokeiluryhmiä, jotka kokoontuvat muutaman kerran, nuorisotyön koordinaattori Annu Jantunen Joensuun kaupungilta kertoo.

Harrastuskerhot ovat syntyneet lasten ja nuorten toiveiden pohjalta. Harrastusten joukossa on muun muassa erilaisia liikuntakerhoja, koodausta, eläinkerhoja, keilausta, kotitaloutta ja kuvaamataitoa. Lasten ja nuorten harrastustoiveita on kartoitettu valtakunnallisella kyselyllä.

- Parkouria toivoi valtakunnallisessa kyselyssä 48 prosenttia oppilaista ja Joensuussa lukema oli suunnilleen sama, joten monella koululla alkaneet kerhot sisältävät erilaista temppuilua, Jantunen tuumaa.

Kyydityskokeilu Enossa

Enon ja Uimaharjun alueella pyörii neljä harrastusryhmää ja viides on alkamassa lokakuun lopulla. Erityisesti 2.-4.-luokkalaisille suunnattu monitoimikerho Enon koululla sekä 3.-6.-luokkalaisille suunnattu liikuntakerho Uimaharjun koululla ovat keränneet ilahduttavan paljon osallistujia.

- Monitoimikerhossa ovat teemoina kädentaidot, elokuvat ja parkour. Jokainen lapsi pääsee kokeilemaan näitä kaikkia. Kerhoon on ilmoittautunut 34 lasta, Annu Jantunen kertoo.

Monitoimikerho on yksi viidestä Joensuussa kuljetuskokeiluun osallistuvasta ryhmästä.

- Oppilaat voivat jäädä kerhoon ja pääsevät silti koulukuljetuksella kotiin. Ajatuksena on, että kaikki 2.-4.-luokkalaiset voisivat harrastaa. Kokeilulla selvitetään todellisia kustannusvaikutuksia, jos lapsia kuljetetaan kerhon jälkeen kotiin, ja sen pohjalta voidaan pohtia kuljetusten tarvetta ja mahdollisuutta myös muissa kouluissa ensi vuoden hakemusta ajatellen.

Lisäksi Uimaharjussa järjestetään yhteistyössä kirjaston kanssa 1.-2.-luokkalaisille suunnattua Lukuintoa alakoulun nuorimmille -kerhoa, joka kokoontuu muutaman kerran syksyn mittaan. Enon nuorisotilalla järjestetään yläkoululaisille taidetyöpajaa, minkä lisäksi yläkoululaisten urheiluvuoro Enon liikuntahallilla alkaa 27. lokakuuta.

Etsivää harrastustyötä kehitetään

Kerhot on ajoitettu koulupäivän yhteyteen, joten ajatuksena on, että mieleinen harrastus löytyisi lähialueelta. Harrastusryhmät ovat kuitenkin avoimia kaikille joensuulaislapsille ja -nuorille.

- Joensuun keskustan alueella alkaa yläkoululaisille suunnattuja harrastusryhmiä sillä ajatuksella, että niihin ehtisivät mukaan myös bussilla kulkevat nuoret muualta kaupungin alueelta. Esimerkiksi Areenalla on aloittanut kiipeilyryhmä ja myös uusia teemoja on tulossa.

Harrastamisen mallin ensimmäinen vaihe jatkuu kesäkuuhun 2022 saakka. Toista vaihetta valmistellaan parhaillaan. Joensuun kaupunki on saanut tälle lukuvuodelle 148 000 euroa avustusta mallin toteuttamiseen.

- Tässä mittakaavassa harrastusten toteuttaminen on mahdollista ainoastaan lisäresurssilla, mutta rinnalla alamme luoda etsivän harrastustyön mallia, joka toivottavasti jäisi pysyvämmin myös kaupungin omaan toimintaan, Jantunen toteaa.

Ensikosketus katutaiteeseen

Enon nuorisotilalla kokoontuu tiistaisin yläkoululaisille suunnattu harrastusryhmä, jossa tehdään syksyn aikana muun muassa katutaidetta, seinämaalauksia, sarjakuvia ja julistetaidetta.

– Olemme aloittaneet graffititaiteesta eri muodoissa. Olemme tehneet siveltimellä ja spraymaaleilla sekä teemme myös sapluunoilla Banksyn tyyppisesti, ohjaajana toimiva taiteilija Tuija Hirvonen-Puhakka kertoo.

Tavoitteena on tarjota nuorille mahdollisuus toteuttaa itseään sekä esittää toiveita sisällön suhteen. Nuoret pääsevät myös suunnittelemaan ja toteuttamaan seinämaalaukset nuorisotilaan ja sen eteiseen.

Enolaiset Inka Hämäläinen, 13, ja Nella Kärki, 12, ovat päässeet ensimmäistä kertaa kokeilemaan katutaidetta. Värien käyttö ja uuden oppiminen ovat olleet harrastuksen parhaita puolia.

– Tykkään piirtää vapaa-ajalla, olen nyt viime aikoina innostunut piirtämään enemmän. Tämä on kivaa vaihtelua, erilaista, Hämäläinen toteaa.

Kommentoi

Hae sivuilta