Julkaistu 

Enon rautakarhun pyydystystä yritetään vielä kerran

Uusi operaatio karhun pyydystämiseksi ja nukuttamiseksi käynnistyy maanantaina 11. lokakuuta. Poliisi Uusi operaatio karhun pyydystämiseksi ja nukuttamiseksi käynnistyy maanantaina 11. lokakuuta.

Poliisi on tarkentanut toimintalinjaansa Joensuun Enossa pentujensa kanssa liikkuvan ja pienpetoraudat jalkaansa saaneen naaraskarhun suhteen. Poliisi sai ensimmäiset havainnot pesueesta heinäkuun alussa, jolloin loukkaantunutta karhua yritettiin pyydystää pyyntihäkillä. Tämän epäonnistuttua poliisi teki lopetuspäätökset koko pesueesta ja myöhemmin lopetuspäätös kohdistettiin vain emään. Nyt yritetään uudestaan emän nukutusta ja rautojen poistamista.

Itä-Suomen poliisi on päättänyt yrittää vielä kerran pyydystää Joensuun Enon rautakarhua. Pyydystämistä yritetään niin kutsutulla kyttäysmenetelmällä. Tehtävässä virka-apua poliisille antaa Luonnonvarakeskus. Operaatio käynnistyy 11. lokakuuta ja se kestää enintään 21 päivää.

Poliisin toimintasuunnitelma on rautakarhun pyydystäminen ampumalla sitä nukutuskiväärillä haaskaa hyväksikäyttäen. Jos nukuttaminen ja rautojen poisto onnistuu ja on todennäköistä, että eläin pystyy jatkamaan luonnossa elämäänsä, se vapautetaan. Mikäli eläimen vammat ovat vakavat, se lopetetaan eläinsuojelulain perusteella. Päätökset tekee molemmissa tilanteissa eläinlääkäri. Lisäksi virka-aputehtävään liittyen poliisi on pyytänyt asiantuntijan arvioita muun muassa siitä, miten mittava kirurginen toimenpide maastossa operoitava jalka olisi ja millaiset toipumismahdollisuudet eläimellä olisi ilman kivunlievitystä ja antibioottien antomahdollisuuksia. Tällä on merkitystä muun muassa sille, vaikuttaako kipu ja tuska kielteisesti eläimen mahdollisuuteen selviytyä tulevaisuudessa.

Poliisi päätyi yrittämään nukutusta ja rautojen poistoa, koska rautakarhusta ja sen neljästä pennuista on saatu tarkka paikkatieto sekä havaintoja, joiden mukaan emo on pystynyt huolehtimaan sekä itsestään että pennuistaan loukkaantumisesta huolimatta. Karhupentue ei ole myöskään aiheuttanut vaaraa alueella liikkuneille ihmisille tai liikenteelle. Lisäksi viranomaiset saavat tulevia tehtäviä varten arvokasta kokemusta eläintutkimukseen ja poliisin päätösprosesseihin liittyen.

Itä-Suomen poliisi sai 7. lokakuuta Ruokavirastolta tutkimustiedot sekä Lieksan että Sonkajärven rautakarhujen osalta. Molempien kohdalla pyyntiraudat olivat niin syvällä jalan sisällä, ettei niitä olisi saatu pois ilman kirurgiaa. Enon karhun kohdalla yritetään maasto-olosuhteissa rautojen kirurgista poistoa, mikäli se on mahdollista. Jos poistamista yritetään, se on toimenpiteen suorittajille yhtä aikaa sekä vaativa että vaarallinen.

Jos eläimen pyydystäminen ei onnistu lainkaan, poliisi harkitsee uudelleen, miten asiassa jatketaan eteenpäin.

 

Kommentoi

Hae sivuilta