Julkaistu    |  Päivitetty 
Taru Tykkyläinen

Osuuskunta Lumimuutos voitti maailman suurimpiin lukeutuvan ympäristöpalkinnon – palkintosumma 100 000 euroa

Selkieläinen ilmastotutkija Tero Mustonen on ammattikalastaja ja dosentti Itä-Suomen yliopiston historia- ja maantieteiden laitoksella. Hän on myös yksi IPCC:n ilmastoraportin pääkirjoittajista. Arkistokuva: Sami Tolvanen Selkieläinen ilmastotutkija Tero Mustonen on ammattikalastaja ja dosentti Itä-Suomen yliopiston historia- ja maantieteiden laitoksella. Hän on myös yksi IPCC:n ilmastoraportin pääkirjoittajista.

Kontiolahtelainen Osuuskunta Lumimuutos on voittanut merkittävän, skotlantilaisen St Andrewsin yliopiston jakaman ympäristöpalkinnon. Suuruudeltaan 100 000 euron palkinto myönnettiin osuuskunnalle ja sen ennallistamisohjelmalle.

Osuuskunnan Landscape Rewilding -ohjelma on Suomen suurimpia ennallistamistoimia kautta aikain. Se kattaa tällä hetkellä yli 45 kohdetta ympäri Suomea ja kokonaisuudessaan vaikuttaa 30 000 hehtaarin alalla Inarista Pirkanmaalle.

– Omistamme tämän palkinnon kaikille naisille, jotka johtavat ennallistamistyötämme saamelaisalueella ja suomalaiskylissä. Ennallistamistoimet Suomessa ovat merkityksellisiä koko Euroopalle, koska täällä pesii niin paljon muuttolintuja, osuuskunnan puheenjohtaja, selkieläinen Tero Mustonen toteaa osuuskunnan verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa.

– Lisäksi soiden rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa on merkittävä ja ennallistaminen auttaa tässä. Voimme nähdä myös esimerkiksi sen, että saamelaisten perinnetieto ja oikeudet realisoituvat, kun ennallistamistoimet tapahtuvat kyliä kuunnellen.

Lumimuutos valittiin vuoden 2021 palkinnon voittajaksi yli 200 hankkeen joukosta. Palkinto jaettiin tiistaina.

Kommentoi

Hae sivuilta