Julkaistu    |  Päivitetty 
Palosaari Suvi

Lihatiloilla talousvaikeuksia

Lihatilojen pitoa vaikeuttaa kustannusten nousu, ja se, ettei kohonneet kustannukset ole siirtyneet tuottajahintoihin. Suvi Palosaari Lihatilojen pitoa vaikeuttaa kustannusten nousu, ja se, ettei kohonneet kustannukset ole siirtyneet tuottajahintoihin.

Itä- ja Keski-Suomen MTK liittojen lihavaliokunta tiedottaa, että lihatilojen talousvaikeudet pahenevat katovuoden vuoksi. Tänä vuonna viljasato jää määrältään ja laadultaan heikoksi, ja rehuviljaa on varastoituna erittäin niukasti. Rehuvilja ei riitä kotimaan kulutukseen. Viljojen hinnat ovat lähteneet voimakkaaseen nousuun.

Lihavaliokunnan mukaan samaan aikaan muun muassa lannoitteiden, energian, koneiden ja laitteiden hinnat ovat nousseet. Kohonneet kustannukset eivät ole siirtyneet tuottajahintoihin, joten lihatiloilla tilanne on kriisiytymässä. Pitkään jatkunut huono kannattavauus on syönyt tilojen taloudelliset puskurit pois.

- Tämän johdosta lihatilat eivät pysty toimimaan olosuhteissa, joissa kustannusten nousu siirtyy pitkällä viiveellä tuottajahintoihin tai kantamaan katovuosien riskiä, tiedotteessa kerrotaan.

Itä- ja Keski-Suomen alueen lihavaliokunta pelkää lihatilojen konkurssien määrän kasvavan ja tuotannon alasajon vauhdittuvan. Ilman talousvaikeuksiakin jo rehuviljan riittämättömyys ja saatavuusongelmat tulevat ajamaan tuotantoa alas. Vaarassa lihatilojen lisäksi on kotimaisen elintarvikeketjun työpaikat.

Lihavaliokunta näkee osana ongelmanratkaisua toimitus- ja tuotantosopimusten avaamista ja päivittämistä ruokaketjun kaikilla tasoilla. Sopimusten tulisi huomioida nykyistä paremmin esimerkiksi satotilanne. Nyt lihat myydään puolivuotta etukäteen kiinteillä hinnoilla huomioimatta satotilannetta ja sadon vaikutusta tuotantokustannuksiin.

Kommentoi

Hae sivuilta