Julkaistu    |  Päivitetty 
Taru Tykkyläinen

Poliisi: Loukkaantunut emokarhu lopetetaan eläinsuojelullisista syistä – neljä pentua yritetään saada kiinni

Loukkaantunutta karhuemoa ei tavoitettu nukuttamisyritystä varten sovitussa määräajassa. Itä-Suomen poliisi Loukkaantunutta karhuemoa ei tavoitettu nukuttamisyritystä varten sovitussa määräajassa.

Poliisi kertoo, että Enossa Sarvingin alueella liikkuvaa loukkaantunutta karhua ja sen neljää pentua ei ole löydetty. Alueelle toimitettiin 16. heinäkuuta häkki, jonka avulla karhu yritettiin saada kiinni ja nukuttaa rautojen poistamista sekä eläinlääkärin tarkastusta varten.

Häkkiä pidettiin toimintavalmiudessa viime viikon perjantaihin saakka, mutta karhuista ei saatu havaintoja eikä nukutusta päästy siten yrittämään. Loukkaantunutta karhua yritettiin etsiä loukuttamista varten, mutta tuloksetta.

Poliisi päätti sunnuntaina määrätä emokarhun lopetettavaksi eläinsuojelullisista syistä. Eläinlääkärien arvion mukaan karhulle aiheutuu jalassa olevasta pienpetoraudasta merkittävää kipua ja kärsimystä eikä eläintä voi jättää luontoon.

Poliisi mainitsee lisäksi, että pentujen kanssa liikkuva, loukkaantunut naaraskarhu saattaa olla kohtaamistilanteessa ihmiselle erittäin vaarallinen. Alueella liikkumista on pyydetty välttämään.

Neljä pentua yritetään saada kiinni ja toimittaa hoitoon. Poliisi etsii mahdollista sijoituspaikkaa. Mikäli pentuja ei saada kiinni, nekin joudutaan lopettamaan.

Loukkaantuneen eläimen jäljittämisessä ja lopettamisessa poliisi pyytää virka-apua paikallisen riistanhoitoyhdistyksen SRVA-toimijoilta.

Poliisi sai 7. heinäkuuta ilmoituksen, jonka mukaan Sarvingin ja Pirttivaaran alueella kulkee loukkaantunut karhu. Ilmoittajan tietojen ja hänen poliisille toimittamien kuvien perusteella todettiin, että täysikasvuisella karhulla on vasemmassa etujalassaan pienpetojen pyyntiin tarkoitettu rauta. Karhun mukana liikkuu neljä pentua, jotka ovat kuvien perusteella syntyneet viime talvena.

Itä-Suomen poliisilaitos on neuvotellut ja konsultoinut tapauksessa Luonnonvarakeskusta, Suomen riistakeskusta, valvontaeläinlääkäreitä ja muun muassa Ähtärin eläinpuistoa. Ensisijaisesti päätettiin yrittää nukutusta ja rautojen poistoa. Lopettaminen oli viimesijainen vaihtoehto.

Kommentoi

Hae sivuilta