Julkaistu    |  Päivitetty 
Pielisjokiseutu

Pohjois-Karjalan koronatilanne on vakava, Itä-Suomen aluehallintovirasto selvittää rajoitustoimien tarvetta

Siun sote muistuttaa tiedotteessaan, että maakunnan kiihtyneessä koronatilanteessakin virustartuntoja voi ehkäistä muun muassa kontaktien minimoimalla, hyvällä käsihygienialla, kasvomaskin käytöllä ja turvaväleistä huolehtimalla. Arkistokuva: Marja Mölsä Siun sote muistuttaa tiedotteessaan, että maakunnan kiihtyneessä koronatilanteessakin virustartuntoja voi ehkäistä muun muassa kontaktien minimoimalla, hyvällä käsihygienialla, kasvomaskin käytöllä ja turvaväleistä huolehtimalla.

Siun sote kertoo tiedotteessaan, että Pohjois-Karjalan koronavirustilanne on vakava, ja tartuntojen määrä kasvaa.

Viime viikolla perjantaista sunnuntaihin välisenä aikana Siun sotessa todettiin yhteensä 33 koronavirustartuntaa, joista kuusi ulkopaikkakuntalaisilla. Tällä hetkellä eristyksissä on 74 ja karanteenissa noin 400 pohjoiskarjalaista.

Todettujen tartuntojen määrät ovat samaa luokkaa kuin viime vuoden marras-joulukuussa.

Viime viikolla kokoontunut maakunnallinen Covid-tilannekuvatyöryhmä totesi, että Pohjois-Karjala on pandemian kiihtymisvaiheessa.

Työryhmä kokoontuu uudelleen torstaina 29. heinäkuuta arvioimaan maakunnan koronavirustilannetta ja siihen liittyviä suosituksia ja rajoituksia.

AVI: epidemiatilannetta selvitetään

Itä-Suomen aluehallintoviraston koronatyöryhmä kokoontui maanantaina arvioimaan tarvetta kokoontumisrajoitusten muutoksille alueellaan.

Aluehallintovirasto kertoo tiedotteessaan päättäneensä pyytää Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiireiltä ja THL:tä arviot muuttuneesta epidemiatilanteesta ja näkemykset epidemian hallinnan edellyttämistä välttämättömistä toimista pikaisesti.

Aluehallintovirasto kokoontuu käsittelemään asian uudelleen torstaina. Arvion mukaiset mahdolliset päätökset astuvat voimaan aikaisintaan ensi viikon alkupuolella.

Aluehallintovirasto voi tehdä päätöksen kokoontumisrajoituksista vain, jos se on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi. Päätökset esimerkiksi kokoontumisrajoituksista tehdään tartuntatautilain mukaan selvitysten ja arviointien pohjalta.

Jäljitys ruuhkautunut

Koronavirustartuntojen jäljittäminen käy maakunnassa vilkkaana, ja Siun sote pyrkii lisäämään henkilöstön määrää jäljitystyössä, jotta ruuhkia saataisiin vähennettyä.

Koronatestaus sujuu normaaliin tahtiin. Testitulokset saapuvat keskimäärin noin vuorokauden kuluttua näytteen ottamisesta.

- Myös koronarokotuksen saaneet voivat saada tartunnan ja tartuttaa edelleen muita. Pohjoiskarjalaiset ovat käyneet kiitettävästi koronatesteissä, jatketaan siis samaan malliin, Kaipiainen kehottaa.

Siun sote pitää verkkosivuillaan listaa paikoista, joissa koronavirukselle on voinut altistua, mutta joissa mahdollisesti altistuneita ei pystytä jäljittämään henkilökohtaisesti.

Tiistaiaamuna 27. heinäkuuta listalla ei ollut altistumispaikkoja Kontiolahdella tai Joensuun osalta Enossa tai Uimaharjussa.

Sosiaalisia kontakteja vältettävä

Siun sotelta muistutetaan, että koronaviruksen eri variantteja voi ehkäistä muun muassa kontaktien minimoimisella ja kahden metrin turvaväleillä, hyvällä käsihygienialla ja käsidesin käytöllä, hihaan yskimisellä, kasvomaskin käytöllä, rokotteen ottamisella, tarvittaessa koronatestissä käymisellä sekä Koronavilkku-sovelluksen käytöllä.

- Sosiaalisten kontaktien välttäminen on nyt erityisen tärkeää. Delta-virusvariantti näyttää leviävän herkästi myös ulkotiloissa, joten maski kannattaa pitää kasvoilla aina, kun kahden metrin turvaväliä ei ole mahdollista pitää, terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen sanoo Siun soten tiedotteessa.

Toisen annoksen saanut 37 prosenttia

Pohjoiskarjalaisista yli 16-vuotiasta tähän mennessä ensimmäisen koronarokotusannoksen on saanut 78 prosenttia ja toisen annoksen 37 prosenttia. Iäkkäimmissä ikäryhmissä rokotuskattavuudet ovat noin 90 prosenttia.

Tavoitteena on, että alle 40-vuotiaiden rokotuskattavuudet saataisiin nousemaan.

- Muista ottaa myös koronarokotuksen toinen annos. Tehosteannos on tärkeä, jotta rokotteen suojateho vahvistuu. Toinen annos myös varmistaa, että suoja kestää mahdollisimman pitkään, Siun sote muistuttaa.

Kommentoi

Hae sivuilta