Julkaistu    |  Päivitetty 

Koronavirustartuntojen määrä on reilussa kasvussa – Siun sote muistuttaa, että ohjeiden noudattaminen estäisi useimmat tartunnat

Pohjoiskarjalaisista noin 66 prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksen, neljännes molemmat rokotteet. Viime viikolla maakunnassa todettiin kuitenkin 38 tartuntaa, mikä on kymmenen enemmän kuin edeltävällä viikolla. Mikko Makkonen Pohjoiskarjalaisista noin 66 prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksen, neljännes molemmat rokotteet. Viime viikolla maakunnassa todettiin kuitenkin 38 tartuntaa, mikä on kymmenen enemmän kuin edeltävällä viikolla.

Koronavirustartuntojen määrä Pohjois-Karjalassa on jatkanut kasvuaan jo useamman viikon ajan, Siun sote kertoo tiedotteessaan.

Tartuntojen määrässä näkyy erityisesti matkailun lisääntyminen niin valtakunnan rajojen yli kuin kotimaassakin. Tartunnat ovat levinneet myös perhe- ja ystäväpiirissä, festareilla sekä muissa kohtaamisissa. Koronavirustautiin ovat viime viikkoina sairastuneet erityisesti nuoret aikuiset.

Pohjois-Karjalan tilannekuvatyöryhmä kokoontui eilen torstaina 15. heinäkuuta arvioimaan koronatilannetta sekä suositusten riittävyyttä. Suositukset alueella pidetään entisellään, mutta työryhmä painottaa jokaisen pohjoiskarjalaisen vastuuta tartuntojen leviämisen ehkäisemisessä.

– Moni sairastumisista ja karanteeneista olisi voitu välttää käyttämällä kasvomaskia, pitämällä huolta turvaväleistä ja huolehtimalla käsihygieniasta. Lisäksi yleisötilaisuuksien järjestäjillä on suuri vastuu tapahtumien turvallisuudesta, Pohjois-Karjalan alueellisen koronaviruksen tilannekuvatyöryhmän puheenjohtajana toimiva Sirpa Kaipiainen Siun sotesta muistuttaa tiedotteessa.

– Epidemiatilanne ei ole enää rauhallinen ja riittävän hyvä rokotesuoja väestöllä on vasta syksyllä. Kesän toiminta ja rokotteiden ottaminen ratkaisee sen, millaisessa tilanteessa palaamme lomien jälkeen kouluihin ja työpaikoille.

Tartunnat lisääntyneet

Viikolla 27 uusia koronavirustartuntoja todettiin Pohjois-Karjalassa 38, kun edellisviikolla tapauksia kirjautui 28. Viime viikolla todetuista tartunnoista seitsemän oli peräisin ulkomailta ja jatkotartuntoja ulkomailta saaduista tartunnoista todettiin kuusi. 20 tartuntaa todettiin jo karanteenissa olleilla henkilöillä. Koko maakunnassa otettiin viime viikolla vajaat 2 500 koronanäytettä.

Pohjoiskarjalaisilla todettuja tartuntoja oli näistä 31 ja seitsemän tartunnoista kirjautuu toisten sairaanhoitopiirien alueelle koti- tai oleskelukunnan mukaisesti.

Tartuntoja todettiin Joensuussa, Kontiolahdella, Kiteellä, Lieksassa, Outokummussa, Rääkkylässä ja Tohmajärvellä. Kaikkien tartuntojen alkuperä on pystytty jäljittämään.

Tämän viikon torstaiaamuun mennessä tartuntoja on todettu 20, joista kahdeksan pohjoiskarjalaisilla ja 12 kirjautuu toisten sairaanhoitopiirien alueelle. Karanteenissa koronavirukselle altistumisen takia on lähes 200 henkilöä.

– Mahdollisia altistumispaikkoja tulee tietoon lähes päivittäin ja ne on koottu Siun soten verkkosivuille.

Pohjois-Karjalan ilmaantuvuusluku on 34,49. Kontiolahdella on koko epidemian aikana todettu 51 tartuntaa, Joensuussa 480.

Rokotustahti hyvä

Koronavirusrokotukset ovat edenneet Pohjois-Karjalassa hyvin. Maakunnan väestöstä ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on noin 66 prosenttia. Se on neljänneksi korkein osuus koko Suomessa. Molemmat rokotusannokset on saanut jo noin neljännes pohjoiskarjalaisista.

– Pohjoiskarjalaiset ovat ottaneet rokotteita hyvin ja vanhimmissa ikäluokissa rokotekattavuus on jo erinomainen. Nuoremmissakin ikäluokissa rokotuskattavuus nousee hyvää tahtia.

Rokotuksen saaneiden on tärkeää edelleen noudattaa turvallisuusohjeita, sillä rokotteen saanut voi edelleen sairastua ja tartuttaa muita.

– Meilläkin sairastuneiden joukossa on jopa kahteen kertaan rokotettuja. Rokote näyttää suojaavan hyvin vakavia tautimuotoja vastaan, mutta vastuu pitää kantaa siitä, ettei tartuta tautia eteenpäin, Sirpa Kaipiainen painottaa tiedotteessa.

Kommentoi

Hae sivuilta