Julkaistu    |  Päivitetty 
Pielisjokiseutu

Terveysasemalle vai päivystykseen? – Siun sote neuvoo, minkä vaivan kanssa pitää ottaa yhteys omaan terveysasemaan ja milloin täytyy lähteä päivystykseen

Omalle terveysasemalle tai päivystykseen ei kumpaankaan tulisi ilmestyä paikalle soittamatta etukäteen. Arkistokuva: Jarno Artika Omalle terveysasemalle tai päivystykseen ei kumpaankaan tulisi ilmestyä paikalle soittamatta etukäteen.

Happi loppuu ja sydämestä puristaa. Punkki löytyy kiinnittyneenä kainaloon. Kirves osui polveen. Kuume on korkealla ja olo heikko. Ripuli iski ja sairauslomalappu pitäisi saada. Lonkkaan koskee ja kävely on hankalaa. Milloin on järkevintä soittaa terveysasemalle ja milloin tulee lähteä päivystykseen?

- Nyrkkisääntö on, että omalla terveysasemalla hoidetaan tavallinen kuume ja flunssa, pitkittyneet lonkkakivut ja selkäkivut ja muut pitkäaikaiset vaivat, reseptien uusinnat ja sairausloma-asiat. Terveysasemat palvelevat arkisin 8-16 välisenä aikana. Aina ennen terveysasemalle saapumista tulee ottaa yhteyttä puhelimitse, moni asia ja vaiva hoituu jo puhelimessa, kertoo Siun soten palvelupäällikkö Johanna Ahvalo.

Takaisinsoitto käytössä

Siun soten terveysasemien vastaanotossa on käytössä takaisinsoittopalvelu. Asiakkaita pyydetään odottamaan kärsivällisesti takaisinsoittoa, sillä odotus johtaa todennäköisemmin nopeampaan palveluun pääsyyn kuin uusi yhteydenotto.

- Päivystykseen puolestaan tullaan numeroihin 112 tai 116 117 soiton ja ohjeistuksen jälkeen kiireellisissä asioissa tai lähetteellä. Soittamatta päivystykseen ei siis pidä tulla, ohjeistaa ylihoitaja Petteri Hakkarainen.

- Päivystykseen tulon vaativia asioita ovat esimerkiksi aivohalvausoireet, tajunnantason häiriöt, voimakas rintakipu, rytmihäiriöt, hengitysvaikeus, runsaasti vuotava haava, tapaturma, murtuma, voimakas nenäverenvuoto tai vatsakipu, sietämätön äkillinen kipu, mielenterveyshäiriö, voimakas allerginen reaktio tai äkillinen yleistilan lasku, hän listaa.

Numerossa 116 117 päivystysavun hoitajat antavat ohjausta ja neuvontaa puhelimitse ympäri vuorokauden. Myös netissä omaolo.fi-osoitteessa voi tehdä oirearvioita ja toimia annettujen ohjeiden mukaan. Omaolo on kansallinen digipalvelu, joka auttaa arvioimaan hoidon tai palvelun tarvetta. Omaolon käyttäminen on turvallista ja sieltä saa oikeaa tietoa ilman googlettamista. Omaolo-palvelu on määritelty lääkinnälliseksi laitteeksi, ja se on stardardoitu.

Palvelu ajoittain ruuhkaista

Vuosittain yhteispäivystyksessä Joensuussa käy noin 60 000 potilasta eli noin 165 potilasta päivittäin. Puheluita tuli vuonna 2020 noin 70 000 kappaletta. Tammi-toukokuun perusteella ennuste vuodelle 2021 on 109 000 puhelua.

Päivystyksen tarve vaihtelee päivittäin ja tunneittain, mikä voi aiheuttaa ajoittaista palvelun ruuhkautumista. Aika vastaanotolle pääsyyn päivystyksessä vaihtelee riippuen muista potilaista ja potilaiden kiireellisyydestä. Vuonna 2019 keskimääräinen jonotusaika päivystyksessä vastaanotolle oli tunti ja 20 minuuttia.

- Sairaanhoitaja arvioi päivystykseen tulevien potilaiden kiireellisyyden eli tekee niin sanotun triagen. Siinä on neljä kiireellisyyskategoriaa. Päivystyksessä potilaat hoidetaan aina kiireellisyysjärjestyksessä, ei saapumisjärjestyksessä. Tarvittaessa hoitoon voidaan ohjata myös muuhun palveluun, jossa vaiva on paremmin hoidettavissa kuin päivystyksessä, Petteri Hakkarainen muistuttaa.

Viime viikkoina ruuhkaa yhteispäivystyksessä ovat aiheuttaneet helteet. Esimerkiksi kesäkuun lopussa Siun sote tiedotti, että helteet ovat lisänneet yhteispäivystyksen potilasmääriä.

Kommentoi

Hae sivuilta