Julkaistu    |  Päivitetty 
Suvi Palosaari

Enon oma poika Markus Hirvonen listasi Enon ja Uimaharjun alueelta 10 hyvää asiaa

Markus Hirvonen Suvi Palosaari Markus Hirvonen

1. Enon kauneus

– Se ei ole sananhelinää, alueelle on leimallista valtavan hieno jokimaisema ja vaarat.

2. Hyvä palveluvalikoima kokoonsa nähden

– Alueelta löytyy ruokakaupat, pankki ja erikoismyymälöitäkin, mikä ei ole itsestäänselvyys kyseisen kokoisilla kylillä.

3. Edulliset tontit ja asunnot lähellä Joensuuta.

– Tavallisten perheasuntojen hinnat ovat Joensuussa 200 000–300 000 euron luokkaa, ja Enossa vastaavien hinnat ovat 100 000–200 000 euroa. Enossa pystyy elämään pienemmän velkataakan alla, ja se on tulijoiden kannalta positiivinen asia, vaikka kohtuuhintaiset asunnot nähdäänkin helposti negatiivisena.

4. Liikuntamahdollisuudet ja seuratoiminta

– Enossa ja Uimaharjussa pääsee harrastamaan edullisesti. Saavutat helposti vesistöt ja vaarat, kalastus ja metsästys onnistuu. Enossa on liikuntahalli ja jäähalli. Minulle tärkeitä juttuja ovat esimerkiksi maastopyöräreitit, kuten pikkuisen haasteellinen Kaltimon kierto, ja jääkiekko.

Enolla on myös vahva seuratoimintahistoria. Pohjois-Karjalassa ei olisi salibandya ilman Enoa.

5. Elämisen rytmi

– Elämä Enossa ja Uimaharjussa on leppoisampaa kuin kaupungissa. Siellä ihmisillä on hyvä ja sujuva arki.

6. Mökkiläisyys

– Mökkiläisyys on Enon alueella tosi yleistä. Vapaa-ajan asunnot ovat alueen vahvuus. Alueellehan kannattaisi miettiä jotain yhteistä tapahtumaa. Esimerkiksi kun Juuassa on noin 1 500 mökkiä, niin Paalasmaalla saatiin aikaan noin 2 300 henkilön mökkiläistapahtuma. Enossa ja Uimaharjussa on mökkejä noin puolet siitä. Enossa ja Uimaharjussa yhteisen mökkiläispäivän järjestäminen ei olisi huono idea, alueelle saisi varmasti 1 000 hengen tapahtuman aikaiseksi.

7. Työpaikat ja elinkeinorakenne

– Enon ja Uimaharjun työpaikkaomavaraisuus on yli 100 prosenttia. Uimaharjussa on tosi vahva biotuotetehdas ja Enossa on yllättävän vahva matkailuala – paljon pienyrittäjyyttä ja korkeatasoista matkailuyrittäjyyttä.

8. Enon kulttuurielämä

– Enossa on Suomenkin mittakaavassa tosi laadukas taide-elämä, kuten taidepolku ja teatteri. Enossa elää moniakin taiteen huipputähtiä. Enossa on kulttuuria, joka tuo elämään työn ulkopuolista sisältöä.

9. Eno ei ole paikkakunta vaan tunnetila tai mielenlaatu

– Enolaiset ovat enolaisia, ja se on vahvuus. Meidän pitää tuntea juuremme ja mistä olemme lähtöisin.

Kun ihmiseltä poistuu juurevuus eikä tiedä, mistä tulee, niin se heikentää yhteiskuntaa. Esimerkiksi jos joku päättäjä olisi Enosta lähtöisin, ja olisi asunut poissa paikkakunnalta vuosikymmeniä, niin silti juuret ovat Enossa. Kun Etelä-Suomessa tehdään päätöksiä, jotka heikentävät Pohjois-Karjalaa, niin ei se ihminen sitä päätöstä ole tekemässä. Jos ei ole juuria eikä tiedetä lähtökohtia, sellaisen ihmisen on helpompi tehdä heikentäviä päätöksiä vaikkapa Pohjois-Karjalaa koskien.

10. Parempi Arki ry

– Yksi loistava setti Enossa, joka on saanut rahoitusta STEAnkin kautta. Koko Suomenkin mittakaavassa hyvä esimerkki vähäosaisten auttamisesta. Monessa valtakunnallisessa tilaisuudessakin käytetään Parempi Arkea hyvänä esimerkkinä tämän tyyppisestä asiasta.

Kommentoi

Hae sivuilta