Julkaistu    |  Päivitetty 
Taru Tykkyläinen

Vajaat sata asiakasta on ottanut käyttöön Kontiolahden kirjaston omatoimipalvelut – kirjaston palveluajat muuttuvat toukokuun alussa

Omatoimiaikojen käyttöönottoa valmisteltiin ja tekniikkaa hiottiin parin vuoden ajan, joten osa Kontiolahden kirjaston asiakkaista ehti jo odottaa mahdollisuutta malttamattomina. - Moni asiakas on kiitellyt tätä hienoksi mahdollisuudeksi, kun kirjastoon pääsee nyt paremmin omien aikataulujensa puitteissa, kirjastonjohtaja Merja Mustonen toteaa. Taru Tykkyläinen Omatoimiaikojen käyttöönottoa valmisteltiin ja tekniikkaa hiottiin parin vuoden ajan, joten osa Kontiolahden kirjaston asiakkaista ehti jo odottaa mahdollisuutta malttamattomina. - Moni asiakas on kiitellyt tätä hienoksi mahdollisuudeksi, kun kirjastoon pääsee nyt paremmin omien aikataulujensa puitteissa, kirjastonjohtaja Merja Mustonen toteaa.

Reilun kuukauden ajan Kontiolahden kirjastossa on voinut asioida totuttujen palveluaikojen lisäksi omatoimiaikoina. Omatoimiajat laajentavat kirjaston aukioloaikoja, sillä itsenäisesti kirjastoon pääsee tällä hetkellä asioimaan maanantaista perjantaihin aamuseitsemästä iltayhdeksään.

Omatoimiaikoina kirjaston henkilökunta ei ole palvelemassa asiakkaita, vaan lainaaminen tapahtuu automaatilla.

- Vaikka henkilökunta olisikin paikalla, tulee asiakkaan toimia itsenäisesti. Henkilökunta on palveluaikoina apuna tavalliseen tapaan. Omatoimiasiakkaamme ovatkin tämän hyvin sisäistäneet, kirjastonjohtaja Merja Mustonen kertoo.

Esimerkiksi lehdet ovat tavalliseen tapaan luettavissa ja kirjaston tietokoneet käytettävissä myös omatoimiaikoina.

- Myös kopioiminen ja tulostaminen onnistuu. Otettujen tulosteiden määrä merkitään asiakkaan tietoihin ja hän voi maksaa ne myöhemmin. Koronarajoitusten helpottaessa kirjaston tiloissa voi järjestää vaikka kokouksen, kunhan asiasta sopii ennakkoon.

Toista sopimusta ei tarvita

Asioidakseen omatoimiajalla asiakkaan on ensin käytävä kirjastossa palveluaikojen puitteissa tekemässä sopimus omatoimiasioinnista. Samalla aktivoidaan hänen kirjastokorttinsa toimimaan kulkutunnisteena.

- Tähän mennessä on tehty noin 90 sopimusta. Alku on ollut aika rauhallinen, mutta kirjaston kävijämäärä on muutenkin vähentynyt korona-aikana, Merja Mustonen toteaa.

Tullessaan tekemään sopimusta omatoimiasioinnista, on hyvä varata mukaan henkilötodistus.

- Lisäksi alle 15-vuotiaalla pitää olla huoltaja mukanaan sopimusta tehdessä.

Jos omatoimisopimuksen on jo aiemmin tehnyt esimerkiksi Enon ja Uimaharjun kirjastoihin, ei uutta sopimusta tarvitse tehdä asioidakseen Kontiolahdella.

- Silloinkin asiakkaalla on velvollisuus tutustua kirjastokohtaiseen turvallisuusohjeeseen, Mustonen huomauttaa.

Viikonloppuina nyt kiinni

Turvallisuus onkin yksi eniten asiakkaita puhuttanut seikka omatoimiajoissa.

- Jotkut asiakkaat ovat kysyneet, miten uskallatte avata kirjaston näin. Mutta esimerkiksi Enosta ja Uimaharjusta saatujen kokemusten perusteella voi kertoa, että ihan hyvin tämä on sujunut muuallakin, miksei meilläkin. Kirjaston tiloissa on kameravalvonta.

Lainausautomaatti on ollut kirjastossa käytössä viitisen vuotta, joten se on useimmille asiakkaille ennestään tuttu.

- Totta kai mahdollisista ongelmatilanteista toivotaan omatoimiasiakkaiden kertovan meille heti, liittyivät ne sitten muihin asiakkaisiin tai tekniikkaan.

Tällä hetkellä omatoimiajat ovat käytössä maanantaista perjantaihin, mutta myös viikonloppuajat mahdollistuvat koronatilanteen rauhoittuessa.

- Koronan vuoksi meillä pitää olla päivittäinen siivous, mutta viikonlopulle siivousta ei ole saatu. Se on tilanne myös muissa omatoimikirjastoissamme nyt, että viikonloppuna täytyy pitää ovet kiinni. Tulevaisuudessa on tarkoitus, että kirjastoon pääsee juhlapyhinäkin, olipa joulu taikka juhannus.

Enon ja Uimaharjun kirjastot ovat toimineet omatoimikirjastoina usean vuoden ajan. Lehmon kirjaston nykyisissä tiloissa omatoimikirjastoa ei pystytä avaamaan.

Kirjaston palveluajat muuttuvat

Kontiolahden kirjaston palveluajat muuttuvat toukokuun alussa. Kirjasto on 3. toukokuuta alkaen avoinna maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin kello 12-18, keskiviikkoisin kello 10-18 ja perjantaisin kello 10-15. Lisäksi omatoimiajat ovat maanantaista perjantaihin kello 7-21.

Vielä viikon verran kirjasto on auki neljänä päivänä viikossa iltaseitsemään asti.

- Muutoksen myötä avaamisaika pääasiassa aikaistuu tunnilla ja vastaavasti aukioloaika lyhenee tunnilla illasta. Tiistaina avaaminen siirtyy kaksi tuntia myöhemmäksi, kirjastonjohtaja Merja Mustonen kertoo.

- Olemme ajatelleet eniten henkilökohtaista palvelua tarvitsevien asiakkaiden eli koululaisten ja vanhemman väestön asioivan kirjastossa aikaisemmin päivällä ja illalla asioivien pärjäävän omatoimipalvelun kanssa, hän avaa.

Palveluaikojen rukkaaminen johtuu henkilöstömuutoksista. Vuodenvaihteessa eläkkeelle jääneen kirjastovirkailijan tehtävä siirrettiin Joensuun pääkirjastoon, jossa lisätyövoimalle katsottiin olevan tarvetta. Kontiolahdella henkilöstön määrä näin ollen laski yhdellä.

- Tämä oli tiedossa jo loppuvuodesta, ja nyt omatoimikirjasto pikkuisen pelastaa Kontiolahden kirjaston tilannetta aukioloaikojen kannalta.

Henkilöstömuutoksia on luvassa lisää, sillä Kontiolahden, Lehmon, Enon ja Uimaharjun kirjastojen kirjastonjohtajana toimiva Mustonen jättää virkansa toukokuun lopussa. Uutta kirjastonjohtajaa ei tässä vaiheessa palkata. Neljän kirjaston johtajan viran tulevaisuus on vielä avoin.

- Meillä on menossa koko seutukirjastoa koskeva organisaatiomuutos, josta tulee päätöksiä loppuvuodesta.

Kesäkuun alusta alkaen kirjastonjohtajan viransijaisena toimii tällä hetkellä Lehmon kirjastossa kirjastonhoitajana työskentelevä Petra Julin.

Lehmon, Enon ja Uimaharjun kirjastoissa ei tässä vaiheessa ole luvassa muutoksia aukioloaikoihin.

 

"Toistaiseksi palveluajat ovat käyneet minulle oikein hyvin"

Kontiolahden kirkonkylällä asuva Oiva Puhakka yhdistää usein huvin ja hyödyn kirjastoreissuillaan.

- Käyn kirjastossa monesti kävelylenkin yhteydessä. Oikein hyvä puolentoista kilometrin kävely tulee mennen tullen, hyötyliikuntaa sekin, hän tuumaa.

Puhakka käy kirjastossa lukemassa lehtiä sekä vaihtamassa jo luetut lainakirjat uusiin.

- Käyn pari kertaa viikossa hakemassa uutta luettavaa. Usein varaan kirjoja kotoa netin kautta ja käyn hakemassa, kun varaus on noudettavissa. Se on toiminut erinomaisen hyvin, vaikka välillä suosituimpia kirjoja joutuukin odottelemaan tovin jos toisenkin.

Erityisesti hän tykkää lukea historiaan liittyviä kirjoja sekä elämäkertoja.

- Hiljattain lukemani, Ponssen perustajasta kertova Einari-kirja oli hyvä lukukokemus. Antti Heikkisen kirjoittama kirja sisälsi paljon mielenkiintoista tietoa ja oli hienoa lukea, mistä yhtiö on saanut alkunsa.

Korona-aika ei ole vaikuttanut Puhakan kirjastotottumuksiin, koska Kontiolahden kirjastossa on päässyt asioimaan normaalisti. Hän on tehnyt myös sopimuksen omatoimiasioinnista, mutta toistaiseksi hänellä ei ole ollut tarvetta asioida omatoimiaikoina.

- Palveluajat ovat käyneet minulle oikein hyvin, kun niitä on vaihtelevasti aamupäivä- ja iltapainotteisesti. Omat menonsa voi tällä iällä sopeuttaa jo muiden asioiden toimittamisen yhteyteen. Siinä mielessä mahdollisuuden kuitenkin otin käyttöön, että sitä jossain vaiheessa tulee käytettyä.

Kommentoi

Hae sivuilta